Загальні збори громадян в с. Попова Гребля
29.03.18

22 березня, в день 74-ої річниці визволення села від німецько-фашистських загарбників у с. Попова Гребля відбулися збори жителів села, на якому перед громадою звітували: сільський голова Віктор Катеринич про свою діяльність за звітний період та дільничний інспектор Сергій Пастух щодо дотримання правопорядку на території сільської ради. 

У зібрані також взяли участь запрошені гості: голова районної ради Сергій П`яніщук, перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Савчук, начальник управління праці та соціального захисту населення Станіслав Мартинюк, фахівець із соціальної роботи районного центру для сім`ї і молоді Світлана Кириченко,  директор Поповогребельської СЗОШ І-ІІІ ст. Руслан Соколов, директор ТОВ «Ободівка-Агро» Сергій Рудченко, директор ФГ «Чечельницька нива» Олексій Посухівський.

При вході до Будинку культури всіх зустрічали музиканти духового оркестру, а в затишному актовому залі шкільний хор учителів та учнів підготували для присутніх невеликий, але дуже зворушливий концерт. Також у фойє було представлено виставку малюнків, медалі та нагороди за спортивні досягнення місцевих спортсменів, стенд з фотографіями учасників АТО та інше.

Перед тим, як розпочати зібрання,  голова запропонував вшанувати хвилиною мовчання всіх загиблих за свободу і незалежність та покласти квіти до пам’ятника загиблим воїнам.

На 1 січня 2018 року у Поповогребельській сільльській раді на обліку знаходиться  392 житлових приміщення, в яких проживає 956 громадян.

Доповідаючи про  роботу виконавчого комітету, голова зауважив, що основними питаннями, які розглядалися на засіданнях сесій сільської ради, було прийняття і виконання бюджету сільської ради. Також розглядалося багато інших питань та звернень громадян, по яких були відповідно прийняті рішення.

Зупинившись на питанні земельних відносин, Віктор Васильович відзначив: «На даний час по сільській раді нараховується 439 га земель запасу, з них ріллі – 214 га. Із цих земель надано для випасання худоби 149 га, для фермерських господарств 194, 85 га, а саме: ФГ «Корінф» (Григорій Демченко), ФГ «Лілея» (Василь Кириченко),  ФГ «Промінь» (Олександр Качинський),     ФГ «Валерія 94 ( Юлія Сокиринська),  ФГ «Людмила» (Дмитро Кіяшко),        ФГ «Акбар А» ( Мотрона Присяжнук). Громадянам села надано в користування для ведення особистого підсобного господарства 162 а ріллі. Якщо проаналізувати використання земель у 2017 році, то маємо наступну картину: підлягало розпаюванню 1753 га ріллі. Кількість громадян, які мають право на земельну частку (пай) 1004 чоловіки. ТОВ «Ободівка Агро» орендує на території сільської ради 1424, 52 га ріллі, ТОВ «Стратіївський Агроресурс» - 190,53 га ріллі, ФГ Чечельницька Нива» - 70, 68 га ріллі».

У 2017 рік кошторис сільської ради по доходах виконано на 100,6%, що становило 1248090 грн. Цього року бюджет сільської ради становить      1386400 грн, з державного бюджету надана субвенція в сумі 598 тис. грн. на сільський будинок культури, бібліотеку та дитячий садочок – це заробітна плата працівникам даних установ.

Крім того, голова детально і в цифрах висвітлив питання соціального захисту населення, освіти, культури, охорони здоров’я, благоустрою та інше.

Зокрема, у 2017 році  було прийнято «Програму соціального захисту жителів с. Попова Гребля». З метою реалізації цієї програми на 2018 рік вже передбачено кошти в бюджеті сільської ради. 

У 2017 році із 201 жителя села, які подали заявки, 187 отримали субсидії  на загальну суму 505102 грн. Середній розмір субсидії у 2017 році становив       2701 грн.

Всього на виплати по всіх категоріях із державного бюджету у 2017 році склали 2332 тис. грн.

На даний час на території сільської ради зареєстровані і проживають дві сім`ї вимушених переселенців. 7 жителів села брали участь у антитерористичній операції і мають статус учасника бойових дій, 1 - проходить службу за контрактом. Військовослужбовцям надається матеріальна допомога та земельні ділянки. Зокрема,  23 земельні ділянки по 2 га виділено учасникам бойових дій та одну земельну ділянку – ліквідатору наслідків на ЧАЕС, 5 земельних ділянок учасникам АТО площею 0,25 га кожна для будівництва та обслуговування житлового будинку.  На даний час два жителі села проходять строкову службу у Збройних силах України.

 У селі працює два освітньо-виховних заклади: Поповогребельська ЗСШ І-ІІІ ст. та ДНЗ «Ялинка».

У школі навчається 87 учнів. Створено хор вчителів та учнів, працює «Шкільне лісництво» й різні гуртки. За підтримки голови райдержадміністрації Сергія Пустового та народного депутата України Юрія Македона надано субвенцію державного бюджету на розвиток окремих територій, а саме: на заміну металопластикових  вікон в школі на загальну суму 110 тис. грн. ТОВ «Ободівка Агро» надала 20 тис. грн. на ремонт будівлі школи. Директор ФГ «Чечельницька Нива» виділив матеріальну допомогу на закупівлю фарби на ремонт класів. Сільська рада виділила 22 тис. грн для харчування учнів школи. 

Дитячий садочок розрахований на 28 місць. У 2017 році з сільського бюджету спрямовано 248 тис. грн на заробітну плату та 53 тис. грн на харчування, оскільки з державного бюджету не було виділено субвенції на утримання дитячого садочка.  Цього року харчування на одну дитину збільшено з 14 грн  до 20 грн в день. Червоногребельське лісництво виготовило та встановило в дитячому садку ігрову гірку.  Сільська рада закупила дитячий ігровий майданчик на суму 53 тис. грн, який планується встановити найближчим часом. За спонсорські кошти закуплено та встановлено вхідні ворота до ДНЗ.

На території села працює будинок культури, в якому діє 8 гуртків художньої самодіяльності. Працівники культури беруть активну участь в культурно-масових заходах як села, так і району та за його межами. ТОВ «Ободівка Агро» надали 28 тис. грн,  за ці кошти пошито 15 жіночих костюмів та 6 чоловічих сорочок. Було проведено ремонт фасаду БК на суму 151948 грн, закуплено сценічну кулісу – 13950 грн. Директор ФГ«Чечельницька нива» придбав для БК ноутбук з обладнанням та Інтернетом, жалюзі на загальну суму 23 тис. грн і баян на суму 20 тис. грн.

Також на території сільської ради діє спортивний клуб «Нива».

Проте у селі на сьогодні виникла складна ситуація з наданням медичної допомоги, особливо екстреної. Є сільська амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Нещодавно було проведено ремонт, опалення, є проточна вода та всі умови для праці. Але, на жаль, продовж двох років в амбулаторії відсутній фельдшер. Виїзний прийом лікарями Чечельницької ЛПЛ проводиться рідко. Все це призвело до того, що село займає перші місця в області  по захворюванню на туберкульоз серед малолітніх дітей. Неодноразово  жителі села скаржилися на відсутність фельдшера. Сільська рада зверталася до керівництва району та головного лікаря Чечельницького РЦ ПМСД, однак за браком кадрів  посада залишається вакантною. Рішенням Поповогребельської сільської ради заплановано виділити з сільського бюджету 100 тис. грн. для закупівлі службового житла для фельдшера. Також сільська рада зобов’язується взяти на себе плату за комунальні послуги цього будинку.

У 2017 році було проведено чимало робіт для покращення благоустрою населеного пункту. Зокрема, закуплено та встановлено таблички з іменами загиблих односельчан, виготовлено паспорт на артсвердловину №2, проведено ремонт фасаду будівлі сільської ради та встановлено тротуарну плитку на вхідну доріжку, проведено прибирання у громадських та пам’ятних місцях, на вулицях. У 2018 році планується ремонт пам’ятника загиблим воїнам у селі Новоукраїнка. Заплановано 50 тис. грн та спонсорські кошти на встановлення огорожі кладовища.  Також у планах  є закупити сміттєві баки, оскільки вивезення побутових відходів без сортування на сільське сміттєзвалище забороняється.

На завершення звіту голова подякував усім громадянам, депутатам сільської ради, які брали участь у проведенні благоустрою, директору ТОВ «Ободівка Агро», директору ФГ «Чечельницька нива», лісничому Червоногребельського лісництва за надану спонсорську допомогу.

Виступили перед громадою запрошені гості. Зокрема, Станіслав Мартинюк ґрунтовно надав пояснення щодо надання соціальної допомоги, Сергій П`яніщук та Віталій Савчук детально розповіли про пенсійну, освітню, медичну реформи, про фінансову децентралізацію та об’єднання територіальних громад, про перспективи ремонту доріг у 2018 році, а Сергій Рудченко та Олексій Посухівський - про подальшу співпрацю.

Уважно вислухавши звіт голови, звіт дільничного інспектора та виступи запрошених, присутні перейшли до обговорення місцевих проблем, висловили власні міркування, зауваження, задавали питання керівникам. Найбільше цікавилися соціальними питаннями, щодо охорони здоров’я, співпраці з орендарями, зокрема, що стосується оренди місцевої річки. Також було піднято питання стосовно діяльності місцевої церкви, але  вирішили зібратися громадою наступного дня, щоб владнати проблему.

        

 

123