Зарплата у конвертах
22.03.16

          В умовах сьогодення на­гальним стає питання щодо забезпечення дотримання соціальних гарантій, в пер­шу чергу, легалізації ви­плати заробітної плати. На жаль, сьогодні виплата не­легальної заробітної плати все більше набуває харак­теру соціального явища, ос­лаблює соціальний захист працівників, зменшує над­ходження до бюджетів та державних соціальних фо­ндів. Тому легалізація за­робітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є од­ним з найприорітетніших напрямків роботи державних органів.

         Працівник, який отримує зарплат­ню в «конверті», стає повністю без­захисним перед роботодавцем. Усна до­мовленість жодним чином не фіксується. Юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне, й  доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудово­го стажу. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, цю їх згода отримувати зарп­лату «в конвертах» позбавляє їх соціаль­ного захисту, права на гідні умови праці та відпочинку, соціальної захищеності в разі тимчасової непрацездатності – не оплачу­ються лікарняні листи, не проводяться ви­плати допомоги жінкам під час вагітності та пологів, страхові виплати в разі настання нещасного випадку на виробництві, не виникає права на допомогу з безробіття залежно від отримуваної заробітної плати в разі втрати роботи і т.д.

         Відповідно до Закону України «Про за­гальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаче­ним страховим внескам. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчис­ленні пенсії.

         Перш за все, самі громадяни мають бути зацікавлені в тому, щоб працювати офіцій­но. В кінцевому результаті від приховуван­ня зарплати страждають саме вони. Отже, отримуючи заробітну плату в «конвертах». людина залишається соціально незахищеною у майбутньому.

         Але важливо зрозуміти, що існує заро­бітна плата «в конвертах», але не існує пенсії «в конвертах». Тому потрібно прово­дити якнайширшу роз’яснювальну роботу для підвищення свідомості як роботодав­ців, так і найманих працівників.

 

Шановні громадяни, роботодавці!

Звертаємо увагу керівників підприємств, установ, організацій та підприємців щодо неприпустимості випадків виплати заробітної плати «у конвертах», а також виплати заробітної плати в розмірах нижче мінімально встановленої законодавством. Пам’ятайте, що отримуючи заробітну плату в «конверті» чи маючи інше неоформлене джерело доходу, ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім…

123