Засідання Координаційної ради при голові Віннницької обасної ради
12.03.16

11 березня під головуванням очільника обласної Ради Анатолія Олійника  відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної Ради.

Участь в засіданні взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко, заступник голови обласної державної адміністрації  Василь Броварник, голови районних рад і міських рад міст обласного значення, члени президії обласної Ради, директори окремих департаментів, начальники управлінь облдержадміністрації та обласних  служб, голова громадської ради при обласній Раді, представники засобів масової інформації. Чечельницький район   представляв голова  районної ради Сергій П’яніщук.

 На засіданні обговорили і ухвалили рішення з питань:

1.      Про напрями співпраці органів місцевого самоврядування області з Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування  у вирішенні проблем територіальних громад області.

2.     Про організаційні заходи і практичні дії районних робочих груп з грантової діяльності щодо підготовки заявок на участь в 13 Обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад,   українських та європейських проектах і конкурсах.

3.     Про забезпечення ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг населених пунктів Вінницької області та про хід виконання Комплексної програми будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг  загального користування Вінницької області на 2013 – 2018 роки, затвердженої рішенням 14 сесії обласної Ради 6 скликання від 19 лютого 2013 року № 485.

Актуалізуючи розгляд першого питання порядку денного, голова обласної Ради зазначив, що посилення ролі асоціацій органів місцевого самоврядування підвищить якість прийняття рішень, забезпечить якісне впровадження сучасних практик і найголовніше – підвищить рівень життя наших людей.

Анатолій Олійник також поінформував присутніх про те, що 29 січня відбулися Загальні збори уповноважених представників – членів Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, переобрані керівні органи,  затверджено новий статут осередку, а також створено постійно діючий виконавчий орган -  Секретаріат, який очолив Віктор Вікалюк. Запроваджено нову  структуру виконавчого органу Асоціації, в якій створено три центри. 

Голова обласної Ради  наголосив і на тому, що ці зміни проведені, з метою розширення повноважень Асоціації, основна функція якої – надання допомоги органам місцевого самоврядування у вирішенні усіх проблемних питань, які стосуються децентралізації та об’єднання громад, їх соціально-економічного розвитку.

Про організаційні заходи і практичні дії районних робочих груп з грантової діяльності щодо підготовки заявок на участь в 13 Обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад,   українських та європейських проектах і конкурсах поінформував присутніх завідувач центру залучення інвестицій і ресурсів Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Андрій Кавунець.

Координаційна рада щодо обговорюваного питання прийняла відповідне рішення, яким Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування рекомендовано активізувати методичну, роз’яснювальну, просвітницьку роботу  з питань підвищення активності територіальних громад та органів місцевого самоврядування щодо сталого соціально-економічного розвитку територій сіл, селищ, міст області, подальшого впровадження стратегічного планування розвитку сіл, селищ, міст області, залучення позабюджетних коштів, в тому числі, грантових коштів та іноземних інвестицій для розвитку  інфраструктури територіальних громад області, сприяння у формуванні привабливого інвестиційного середовища в територіальних громадах області, надання органам місцевого самоврядування методичної допомоги у підготовці та реалізації інвестиційних проектів.

Переходячи до розгляду другого  питання  порядку денного щодо ремонту і утримання автомобільних доріг, голова обласної Ради зазначив, що всіх категорично не влаштовує стан доріг на території області. На жахливі проїзні шляхи на території області скаржаться й жителі області. Він також наголосив , що в області, згідно рейтингу, понад 30% доріг у критичному стані.

Про проблематику, з якою зіткнуться місцеві органи влади під час ремонтно-відновлювальних робіт на автошляхах, доповіли заступник  голови обласної державної адміністрації  Василь Броварник, начальник Служби автомобільних доріг у Вінницькій області Ігор Алексєєв, голова постійної  комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур, який, зокрема, запропонував звернутися до голови обласної державної адміністрації з проханням передбачити у проекті рішення сесії обласної Ради «Про внесення змін до рішення 3 сесії обласної Ради 7 скликання від 16 грудня 2015 року № 22 «Про обласний бюджет на 2016 рік» кошти у обсязі 8 млн. грн. на виконання Комплексної програми будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування Вінницької області на 2013 – 2018 роки; звернутися до районних рад із проханням передбачити кошти у власних бюджетах для співфінансування Комплексної програми будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування Вінницької області на 2013 – 2018 роки, затвердити відповідні районні програми; ініціювати звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування частини акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів до обласного бюджету; до великих промислових підприємств та фермерських господарств області про їх солідарну участь у фінансуванні ремонту та утримання доріг. Ці та інші пропозиції Координаційна рада врахувала при прийнятті рішення з обговорюваного питання.

                    

123