Засідання "круглого столу" під головуванням Л. Спірідонової

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Любові Спірідонової 10 липня 2013 року відбулося засідання круглого столу з презентації проміжних результатів впровадження проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною».
Відкриваючи засідання Л.Спірідонова зауважила, що допомога у вирішенні проблем молодих сімей та матерів з дітьми на особливому контролі у влади. Адже соціальні ініціативи Президента України спрямованні на створення комфортних умов проживання для кожної родини та дитини. Реалізація даного проекту на Вінниччині є досить актуальною. "Ми переконані, що спільними зусиллями ми допоможемо не одній родині, що опинилась у складних життєвих обставинах", - наголосила Л.Спірідонова.
Захід відбувся за участю народних депутатів України, співголів міжфракційного об’єднання Верховної Ради України «Рівні можливості» Ірини Геращенко та Олени Кондратюк.
За словами народних депутатів питання початку професійної діяльності після декретної відпустки набуває особливого значення. Для працюючих батьків труднощі із поверненням на роботу пов’язані із новим адаптаційним періодом, обмеженням можливостей кар’єрного зростання. Для непрацюючих батьків – постає гостра проблема у працевлаштуванні. Вони наголосили на необхідності законодавчих ініціатив, спрямованих на створення умов для скорочення терміну адаптації жінки після декретної відпустки, стимулювання чоловіків до активної участі у догляді за дитиною та застосування цих ініціатив на практиці.
Вінницька область стала пілотною із впровадження проекту Всеукраїнської громадської організації «Ліга соціальних працівників України» «Знову до роботи: реінтеграція матерів та батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною», який реалізовуватиметься за підтримки Представництва ЄС в Україні протягом 2013-2015 років. Метою проекту є розробка та впровадження на підприємствах усіх форм власності інноваційної моделі підтримки матерів і батьків після відпустки по догляду за дитиною. Впровадження проекту здійснюється у співпраці з Міністерством соціальної політики України, Державним центром зайнятості, Федерацією профспілок України, Конфедерацією роботодавців України – про це розповіла керівник проекту Валентина Проскурніна.
Представники підприємств, на яких апробується проект – помічник ректора Вінницького Національного аграрного університету Руслан Будяк, голова профкому ПАТ «Вінницький олійно-жировий комбінат» Марина Кващук, начальник відділу кадрів комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» Алла Гундишева поділились досвідом його впровадження. Йшлося про оздоровленням сімей з дітьми, гнучкий робочий графік для працівників з малятами, програми професійної перепідготовки , відтермінування сесії для студентів, створення кімнати, куди можуть мами-студентки привести своїх дітей, коли самі навчатимуться тощо.
Начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Олена Стоялова, директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Марина Коваль, директор департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Андрій Гижко наголосили на необхідності проведення зустрічей із батьками та керівниками підприємств для вивчення і узгодження інтересів обох сторін. Також на «круглому столі» наголошувалося на перспективі посилення ролі громадських організацій у проведенні інформаційних кампаній, просвітницьких заходів, тренінгових занять для молодих матерів та батьків.