Збережімо традиції наших батьків
20.12.16

Свято Андрія Первозванного – одне з улюблених свят українців, особливо молоді. В минулі роки воно супроводжувалося   прекрасними звичаями й обрядами. Молодь сходилася до просторого дому гуляти – «калиту кусати». Це свято вважалося єдиною генеральною репетицією Різдвяних святок.

Така репетиція вдалася в цьому році в с. Ольгополі. До  просторої кімнати сільської бібліотеки завітало свято. Гарно по-українськи прибрана кімната: вишиті рушники, розмальована піч, святково накритий стіл пісними стравами. Господиня В.П. Бондар чепуриться, чекає гостей. Дівчата та парубки мають завітати з хвилини на хвилину. У двері стукають. Та це не молодь. Прийшла кума В.С. Халус. Молодиці сперечаються між собою. Суперечка закінчується спільною піснею « Задумала стара баба молодою бути». Доки дві кумасі мирилися піснею й танцем, до кімнати завітала молодь.

Прийшли погуляти,поспівати, поворожити. На свято був запрошений фольклорний колектив «Веселі молодички» у складі Оксани Жданової, Оксани Халус, Марії Дудник, Віри Олійник, Марії Павленко та їхнього керівника Юрія Мацька. Завітали молоді дівчата та парубки, навіть із сусідніх сіл Демівки та Стратіївки. Почалися жарти, веселощі, лунали народні щедрівки та пісні. Головним персонажем свята була Калита. Кожен із присутніх хотів доскочити на рогачах і відкусити шматок запашного короваю. Адже він незвичайний, від Андрія, який пророкує долю. Комусь багатство, комусь здоров`я, комусь бізнес, а кому гарного нареченого, одруження й діточок розумних і здорових… Нікого не обійшов святий, усіх обдарував та ще й обереги подарував. Потім почалися ворожіння.

     Андрію, Андрію, на тебе маємо надію,

     Долю хочемо знати, просимо допомагати.

     Прийди до нас у цей вечірній час, у цю годину –

     Та обдаруй кожну родину.

     Дбайливі господарі бібліотеки Ніна Швидка та Надія Скоцеляс запросили до святкового столу. Веселими були частування, з жартами, піснями. До всякої дії мовилося слово. Наші предки вірили, що слово живе, що небо його почує. А для цього треба бути гідним Андрієвого знаку: душу чисту мати, серце щире й милосердне, помисли гарні…

123