«Зелене світло» впровадженню енергоефективним і енергозберігаючим технологіям

Конференція «Досвід впровадження методології ресурсоефективного та більш чистого виробництва на підприємствах Вінницького регіону» відбулась 29 липня. Організаторами конференції стали обласна державна адміністрація і Центр ресурсоефективності та чистого виробництва.

Вона була присвячена обговоренню результатів впровадження в Україні програми Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) більш чистого виробництва, метою якої є підвищення конкурентоздатності підприємств за рахунок раціонального використання ресурсів при одночасному зменшенні впливу на оточуюче середовище. Дану Програму в Україні виконує «Центр ресурсоефективного та чистого виробництва».

Участь у роботі конференції взяв голова облдержадміністрації Анатолій Олійник. Керівник області розповів про ключові аспекти енергетичного забезпечення Вінниччини. Він акцентував увагу присутніх на тому, що двадцять три роки незалежності України так і не змогли дати відповіді на злободенні питання енергетичної незалежності як складової енергетичної безпеки нашої держави.

«Сьогодні перед нами стоїть чимало нелегких завдань. Багато питань необхідно переосмислити і знайти кардинально нові підходи до їх вирішення. Наша повсякденність і економіка надзвичайно енергоємні. Обласна влада взяла на себе зобов’язання в 109 котельнях бюджетної сфери природній газ замінити на альтернативне паливо, це дасть змогу досягти 7%-ї економії газу. Ми здійснили всі необхідні організаційні заходи, аби сьогодні в області «зелене світло» отримували ті проекти, що стосуються впровадження енергоефективних і енергозберігаючих технологій», – наголосив Анатолій Олійник.

Голова облдержадміністрації також зазначив, що необхідно зробити все максимально можливе, аби продовжити на якісно новому рівні ті напрацювання, що стосуються підготовки до нового опалювального сезону і впровадження енергоефективності всіх галузей господарства.

Тільки досягнення енергетичної незалежності дозволить Україні стати державою зі світовим іменем, – резюмував Анатолій Олійник.

У свою чергу координатор проектів ЮНІДО в Україні, представник міністерства економічного розвитку і торгівлі України Людмила Мусіна підкреслила, що Вінниччина нині займає лідируючі позиції в державі щодо впровадження ресурсоефективного виробництва та нових підходів до відновлення економіки і промисловості. Вона побажала учасникам конференції нарощувати позиції та надалі залишатися прикладом для інших регіонів держави.

В роботі конференції взяли участь фахівці підприємств Вінниччини, Києва та міжнародні експерти з Австрії та Швейцарії, зокрема, тих компаній, які вже мають досвід роботи у Вінницькій області. В рамках заходу вони ділилися досвідом впровадження більш чистого виробництва на підприємствах України та за її межами.

Для довідки:

Вінницька область приймає участь у проекті «Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку» (ЮНІДО) «РЕСУРСОЕФЕКТИВНЕ ТА БІЛЬШ ЧИСТЕ ВИРОБНИЦТВО» з 2011 року. Проект ще буде проходити у Вінницькій області протягом 2013-2017 років. Суть проекту полягає у виявленні на підприємствах економічно та технологічно недоцільних витрат енергії, матеріалів води, зменшені викидів і стоків без зниження обсягів виробництва, підготовці технічних рішень для підняття конкурентноздатності підприємства і розробці проекту бізнес - плану для їх реалізації за допомогою міжнародних фінансових структур.
Для реалізації проекту у 2013 році УСПП разом з КПІ утворили «Центр ресуросоефективності і чистого виробництва». Проект фінансується урядом Швейцарії та Австрії. Проект супроводжують 4 консалтингові компанії з Швейцарії, підтримує компанія СЕКО, яку у Вінниці добре знають. Наукову підтримку надає Північно – східний університет прикладних наук і мистецтв Швейцарії. За час роботи проекту намічається утворити регіональні центри в першу чергу у Вінницькій області.
Для залучення інвестицій проект має договори з міжнародною фінансовою корпорацією (МФК) та північно - європейською фінансовою корпорацією (НЕФКО) щодо кредитування підприємств які пройшли через даний проект.
Намічається протягом 4 років допомогти підприємствам області підвищити конкурентоздатність, зменшити витрати ресурсів на виробництво та покращити екологічну обстановку.
Разом з конкретною роботою на підприємствах проект готує спеціалістів, які будуть володіти методиками ЮНІДО з ресурсо ефективності та чистого виробництва. На стажування у 2012-2013 роках були запрошені аспіранти Вінницького національного технічного університету та сільськогосподарського університету. Всього підготовку пройшло 7 спеціалістів, вони розробили ґрунтовні пропозиції по 6 підприємствам області, здали екзамени і їм будуть вручені сертифікати національних експертів від ЮНІДО. У 2013-2014 роках стажувались експерти від промисловості 10 осіб, в тому числі від сільського господарства.
Проект у 2012-2013 роках проводився на підприємства: ПАТ «МАЯК», ТОВ «Вінницький агрегатний завод», ПАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», ДП « Вінницятрансприлад», ТОВ «Іллінецький цукровий зовод», ПП «Фенікс» м. Хмільник. Проект виявив великий потенціал для модернізації підприємств, з висновками погодились спеціалісти підприємств і взяли їх до реалізації. В цілому підприємства можуть реалізувати проекти з річним економічним ефектом 25-30 млн. грн.