Зелені свята
02.06.17

4 червня ми будемо святкувати одне з найшановніших в Україні свят – Трійці або зелених свят.

  Свято Трійці  - це повнота явлення Триєдиного Бога – вінець Його  величного  творіння.  Через те, що свято випадає  на 50 –й день після Паски, його називають П’ятидесятницею.

  Напередодні Трійці, в суботу до схід сонця, дівчата й молодиці  йдуть на левади аби поля рвати запашне зілля: чебрець, полин, любисток, канупер, татарське зілля.

  Перед тим, як уранці збирати трави, до схід сонця ходили босоніж по росі для того, повернути собі здоров’я, умиватися росою, щоб бути гарними. Вважалося, що трави, зібрані на зелені  свята мають цілющу силу, упродовж року. Ними лікувалися, робили настої, пили чай.

 В  зелену  суботу  християнські  храми і оселі свіжими зеленими гілками дерев (клени, осики, липи). Люди вірили, що це приносить спокій в оселю, добро, в сад – добрий урожай.

   Нехай зелені свята навчать нас любити і берегти навколишнє середовище, поважати,  берегти і шанувати один одного. Демівською сільською бібліотекою підготовлено виставку вишитих бісером картин «Зелений розмай», яка розміщена в  Чечельницькій  центральній  районній  бібліотеці та «Дивосвіт природи», розміщеній в Демівській сільській  бібліотеці в музеї «Святині України».

 Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку.

 

123