Живе слово Тараса
03.03.16

Свою Україну любіть.           

Любіть її …

Во врем’я   люте,

В остатню, тяжкую минуту

За неї Господа моліть…

   Ось такими рядками з поезії Великого Апостола Правди «Чи ми ще зійдемося знову?» розпочала 2 березня 2016 р. зі сцени Чечельницького Будинку культури районний конкурс читців «Кобзар і Україна» з нагоди відзначення 202-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка незмінна  ведуча Раїса Вальковська.На порозі кожної весни ми починаємо наполегливо для себе і в собі шукати Шевченка, у день його роковин переосмислити дійсність, вдихнути його нескореності й стійкості, напитися енергетики слова… Пророчі слова українського генія не втрачають своєї величі, набувають нового значення й звучать актуально, немов виклики нашого часу, а  нинішні болі та невдачі він зумів передбачити ще в далекому 19-у столітті.

     У цьому змогли переконатися члени журі, глядачі, уважно дослухаючись до кожного з 24-ох учасників конкурсу у віковій категорії від  десяти до сімнадцяти років із сіл: Берізки, Бондурівка, Вербка, Демівка, Жабокричка, Каташин, Ольгопіль, Тартак, Червона Гребля та смт Чечельник та однієї, зі Стратіївки, якій виповнилося 29 років (бібліотекар Безпалько Інна).  Тож  родзинка заходу в тому, що читали Шевченка  не фахові декламатори. Це було  ніби родинне читання, озвучене голосами різних виконавців. Зворушили дитяча щирість, залюбленість у чари Шевченкового слова учнів з Чечельника, Ольгополя, Берізок, Бондурівки,  інших. І це не дивно: адже до підготовки їх виконавської майстерності, сценічної культури, створення  відповідного образу  долучилися як педагоги, так і працівники бібліотек, будинків культури та клубів. Тому кожен конкурсант по-своєму розкривав невмирущий зміст Тарасового слова  та  створював  привабливий, олюднений, порядний образ його самого. Вдалося це  також єдиному  юнаку  Петрунцю Юрію ( с.Демівка).

Членам журі непросто було визначитися з переможцями. Та, все-таки, дійшли спільної думки, віддавши перевагу учениці 9 класу Чечельницької  СЗШ І-ІІІ ступенів №2 Ракшеєвій Яні, яка зуміла  зворушливо  розкрити жертовність, страждання, болі героїні поеми «Наймичка». Справжньою творчою знахідкою стала  обдарована учениця 10 класу Бондурівської СЗШ І-ІІІст. Задверняк Ірина, яка власними поезіями патріотичного змісту  (а їх у неї чимало!), розбудила почуття  присутніх, не залишивши байдужим нікого. А тому ці дві  школярки  братимуть участь в обласному конкурсі 10 березня 2016р. у м.Вінниця, представляючи наш район.

         Окремо відзначено учасницю  з  с.Берізки  Даллакян Карину (14 років) за вдалий сценічний образ та натхненне виконання творів інших авторів ( це теж передбачено положенням про огляд-конкурс), а саме: «Боже, Україну збережи!» та «Небесна Сотня».

Підсумовуючи  проведення знакового заходу, голова журі,  заступник  голови Чечельницької  райдержадміністрації Ольга Беседа  подякувала усім, хто долучився серцем і душею до конкурсу, за любов до прекрасної мови духовного пастиря рідного народу, побажала кожному  миру, добра , злагоди і достатку.Начальник відділу культури і туризму Аліна Шумило теж подякувала і наставникам, і конкурсантам, вручила учасникам Подяки, а трьом  переможцям  - Ракшеєвій Яні, Задверняк Ірині та Даллакян Карині –грамоти відділу культури та туризму і цінні подарунки від народного депутата України Юрія Македона. Завершуючи церемонію нагородження, Аліна Петрівна  висловила вдячність народному обранцю за підтримку цьогорічного конкурсу, працівникам районних бібліотек - за змістовне оформлення виставки та запропонувала  учасникам зробити спільну світлину на згадку.

      …А зі знайомого портрета на сцені дивився Тарас Шевченко і ніби хотів  сказати юному поколінню нашої незалежності твердо стояти на СВОЇЙ землі.

     

123