Знайдіть час для своєї дитини!
27.12.17

Проблема стосунків батьків та дітей завжди була і залишається актуальною. Сьогодні, коли катастрофічно не вистачає часу, спостерігається недостатня увага батьків до дітей. Це є однією з багатьох проблем, які виникають у нашому суспільстві.

Усім відомо, що люди, які виросли в середовищі байдужості і нестачі батьківської або опікунської турботи, часто стають злочинцями, наркоманами й алкоголіками. Дослідження вчених в галузі психології показують, що 95% злочинців у дитинстві не отримали належної уваги, любові та турботи з боку своїх батьків. Байдужість батьків до дітей можна спостерігати не тільки в неблагополучних сім’ях, як прийнято думати. У багатьох досить забезпечених родинах батьки також майже нічого не знають про своїх дітей. Вони не спілкуються з ними, проводять мало часу разом, не цікавляться їхніми проблемами. Причини такої поведінки різні. Але основна – це є брак часу. Саме через це діти недоотримують уваги й турботи. Батьківська любов виражається тільки в тому, щоб максимально забезпечити дитину матеріально. Працюючи по двадцять годин на добу, дорослі не мають часу, аби спілкуватися зі своїми дітьми. Однак батьки повинні пам’ятати, що їхнє спілкування з дитиною так само важливе для неї, як їжа, одяг та освіта. Або навіть важливіше!

Як же дати стільки уваги, скільки потрібно дитині? Пропонуємо кілька порад:

1.           Із сьогоднішнього дня приділяйте своїй дитині 15-30 хвилин щодня. Не просто увімкніть мультфільм і підіть на кухню, а прочитайте разом казку, помалюйте, приготуйте їжу, вислухайте дитину, розкажіть, як минув ваш день, запитайте, як провела час дитина.

2.           Плануйте свій день таким чином, щоб вистачало часу і на роботу, й на сім'ю.

3.           Проводьте якомога більше часу вдома зі своїми близькими.

4.           Проводьте відпустку всією сім'єю.

5.           Коли дитина хоче вам щось сказати, уважно вислухайте її.

Дитина потребує вашої уваги й не повинна боротися за неї, адже здебільшогоцевиявляється в неслухняній поведінці.

Колектив педагогів Чечельницької СЗШ І-ІІІ ст. №1 приділяє багато уваги вирішенню цієї проблеми.

У школі було проведено захід під назвою «Мама, тато, я – спортивна сім'я». Організатори вчитель фізичної культури Баранюк В.І. та класний керівник 5-А класу Нич С.М., проводячи захід, прагнули, щоб батьки приділили час своїм дітям, змагаючись у спортивних конкурсах. Участь у цих змаганнях взяли сім'ї Баранюків, Бучацьких, Гончруків, Пустових та Кагальняків. Учасникам було запропоновано низку цікавих змагань, після яких усі були нагороджені заохочувальними призами. Переможці отримали цінні подарунки, придбані за фінансової підтримки Голованя В.М., провідного спеціаліста відділу молоді та спорту, та Молоченко В.М., координатора Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене».

Прочитавши цю статтю, задумайтесь - як складаються стосунки між вами і вашими дітьми і чи достатньо часу ви їм приділяєте.

Координатор акції «Відповідальність починається з мене»,

соціальний педагог КЗ «Чечельницька СЗШ І-ІІІ ст. №1»

Молоченко В.М.

         

123