Зустріч голови облдержадміністрації з активом району
17.05.18

Про активність громад Чечельниччини та готовність до змін свідчить переповнена актова заларайдержадміністрації під час зустрічі з головою обласної державної адміністрації Валерієм Коровієм. Сільські голови, керівники підприємств, установ і організацій, директори шкіл, медпрацівники, громадська рада при райдержадміністрації, духовенство зійшлись, аби отримати відповідь на питання проведення реформ у Чечельницькому районі.

Звертаючись до присутніх, голова облдержадміністрації подякував за проведену роботу по ремонту доріг. «Без перебільшення можу сказати, що до Чечельника ведуть одні із кращих доріг області», - зазначив він.

Далі очільник області зупинився на питанні впровадження медичної реформи у Чечельницькому районі.

Що стосується етапів впровадження медичної реформи, то розпочалася вона із закладів первинного рівня, які до кінця 2018 року мають перетворитись у некомерційні комунальні підприємства. Ті заклади, які цього не зроблять, не отримуватимуть фінансування з державного бюджету. Натомість їх утримання повністю покладатиметься на місцеві бюджети.
Окрім того, реформування системи охорони здоров’я передбачає створення Національної служби здоров’я України, яка втілюватиме державну політику в сфері охорони здоров’я та з ІІ півріччя фінансуватиме первинну ланку медичних закладів за принципами кавітації, тобто кошти надходитимуть за кожного приписаного пацієнта. «Закладам охорони здоров’я разом із органами влади та органами місцевого самоврядування слід об’єднати свої зусилля та активізувати роботу у впроваджені медичної реформи», - наголосив Валерій Коровій.

Що ж до освітньої реформи, то голова облдержадміністрації акцентував, що основна мета освіти – дати освіту дитині для того, щоб вона мала конкурентні знання. А вчитель – це інструмент для того, щоб дитина набула ці знання. Школа має створити для цього всі умови. «Це – філософія освітньої реформи і не слід робити спекуляції навколо створення опорних шкіл. Практика функціонування опорних навчальних закладів нашої області доказує, що кращі результати по ЗНО отримують учні із тих шкіл, де педагоги мають високий професійний рівень, працюють за сучасними методиками. Це добре, що Чечельницький район працює над створенням такого опорного закладу», - додав Валерій Коровій.

Також очільник області зупинився на змінах в нарахуванні субсидій та монетизації пільгового проїзду.

Щодо децентралізації, то зі слів голови облдержадміністрації, всі вже переконалися, що бюджетна децентралізація дала змогу наповнити місцеві бюджети. «Сьогодні Чечельницький район один із небагатьох, в яких немає жодної об’єднаної територіальної громади. Громади втрачають можливість отримання додаткових коштів із державного бюджету», - наголосив Валерій Вікторович.

Депутат обласної Ради Павло Каленич акцентував увагу на необхідності створення об’єднаних громад на території Чечельницького району.

Голова райдержадміністрації Сергій Пустовий запевнив очільника області та учасників зібрання у своєчасному впровадженні реформ в районі, адже на це є усі підстави.

123