Звіт про роботу ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОГО РЦ СС протягом 9 місяців 2020 року
22.10.20

Спеціалісти Центру постійно проводять роботу з  сім’ями, аби своєчасно виявити серед них такі, що опинилися в складних життєвих обставинах та потребують сторонньої підтримки, проінспектовано   154 сім’ї. Охоплено 100 % соціальною роботою 36 дітей – сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у районі, а також охоплені соціальною роботою 22 особа з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Здійснюється соціальне супроводження 4 прийомних сімей де виховується 7 прийомних дітей. Метою соціального супроводження  є створення належних умов для забезпечення індивідуальних потреб кожної прийомної дитини у розвитку та вихованні.

Соціальним супроводом охоплено 61 родина, в яких проживає 147 дитина,які перебувають в складних життєвих обставинах.

    Продовжується робота опікунських рад при виконавчих комітетах сільських та селищної рад району, так як саме в склад опікунських рад входять директори, завучі, соціальні педагоги та психологи шкіл, голови та секретарі сільських та селищної рад, сімейні лікарі та медичні працівники ФАПів та амбулаторій, дільничні інспектори, депутати сільських та селищної рад, а також за згодою представники з  управління праці та соціального захисту населення РДА, служби у справах дітей РДА, кримінально – виконавчої інспекції,  відділу у справах сім’ї, молоді та спорту та районного центру зайнятості. Саме на засіданнях опікунських радах залучаються представники із складу  опікунських рад до вирішення проблем особи чи родини стосовно  утримання та виховання дітей в кризових сім’ях. Працівниками Чечельницького районного центру соціальних служб було ініційовано 35 засідань опікунських рад. І зробивши аналіз результатів проведень опікунських рад, працівники РЦ СС дійшли до єдиного висновку – щомісяця потрібно проводити в кожному населеному пункті вищевказані засідання.

На виконання розпорядження Чечельницької РДА від 24.10.2014р. № 264 «Про створення районної мобільної робочої групи із надання адресних соціальних послуг в територіальних громадах сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах» членами групи проводиться відповідна соціальна робота в громадах, яка спрямована на подолання складних життєвих обставин в сім’ях, підвищення виховного потенціалу, відповідальності за життя дітей, допомога в оформленні необхідних документів, реєстрації, сприяння в проходженні медичних оглядів, влаштування на навчання, отримання гуманітарної допомоги, сприяння в оформлені в дитячий садок дітей дошкільного віку, допомогу в раціональному використанні коштів сімейного бюджету, ознайомлення та попередження батьків про безвідповідальне батьківство.

Директором РЦСС спільно з директором районного центру зайнятості, начальником управління праці та соціального захисту населення РДА, начальником служби у справах дітей РДА відбуваються виїзні прийоми по населених пунктах району, таких заходів відбулось 6. Мета виїздів -  зустрічі з громадою, надання інформації щодо соціального захисту окремих верств населення, а саме: діти, молодь, окремі особи та сім’ї.

Важливим напрямком роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  є профілактично – просвітницька робота , яка здійснюється в школах району та ПТНЗ №35, щодо запобігання поширенню негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, пропаганда здорового способу життя, де надаються психологічні, педагогічні консультації з питань взаємовідносин дітей з однолітками, гармонійного розвитку особистості. Крім того, проводяться  лекторії   щодо залежності тютюнопаління, алкоголю, немедичного вживання наркотиків. Учасниками групових заходів стали 648 осіб.

        Забезпечено соціальною роботою сім’ї, які виїжджають  з Луганської та Донецької областей. Працівниками Чечельницького РЦСС розповсюджено розроблену Мінсоцполітикою «Дорожню карту» стосовно вирішення питань соціального захисту та забезпечення першочергових потреб осіб, внутрішньо переміщених в межах країни таким сім’ям та особам  переселенцям. З даною категорією проведена соціальна робота – 32 сімей.

      Протягом 9 місяців 2020 року  послугами Центру  було охоплено 236 мобілізованих(демобілізованих)осіб, здійснено оцінку потреб усіх 236 осіб,тобто 100%.

  Працівниками Чечельницького РЦ СС  проведено інформаційну кампанію з метою пошуку кандидатів  в патронатні  вихователі, в тому числі: проведено 3 інформаційних зустрічей з сільськими головами, курівниками закладів освіти, закладів охорони здоров’я, які працюють  безпосередньо в територіальних громадах, а також підготовлені відповідні матеріали та розміщені  їх у засобах масової інформації.

     Працівниками Чечельницького РЦСС продовжується робота щодо підбору кандидатів в патронатні вихователі.

  Директор Тетяна Фаренюк           

123