Звітував голова райдержадміністрації
08.02.19

У зв’язку зі вступом у дію в травні 2016 року нової редакції Закону України «Про державну службу», відповідно до статті 45 цього закону, керівники усіх органів виконавчої влади щорічно виступають з публічним звітом про підсумки діяльності відповідного державного органу за участю представників громадських рад, громадських об’єднань, організацій роботодавців, професійних спілок, некомерційних організацій, експертів відповідних галузей та засобів масової інформації.

Так, з метою інформування громадськості про результати діяльності районної державної адміністрації за підсумками минулого року сьогодні, 7 лютого 2019 року в залі засідань районної ради відбувся публічний звіт голови районної державної адміністрації Сергія Пустового.

Звіт відбувся за участю голови районної ради Сергія П’яніщука, депутата обласної ради Павла Каленича, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, керівників установ та організацій району, селищного і сільських голів, директорів шкіл, членів Громадської ради при райдержадміністрації, громадськості, представників засобів масової інформації.

Перед початком у сі присутні мали можливість переглянути фільм «Вінниччина-2018: є що сказати!». Затим громадськість району вшанувала хвилиною мовчання захисників України, які загинули на сході України, захищаючи цілісність і незалежність країни.

На початку зібрання Сергій Пустовий зазначив, що основні напрямки роботи райдержадміністрації ґрунтуються на принципах втілення в життя реформ, ініційованих Президентом України та Кабінетом Міністрів України, їх практичної реалізації на місцях та забезпечення економічного і соціального розвитку району.

Під час свого звіту голова районної державної адміністрації за допомогою слайдів презентації «Публічний звіт голови Чечельницької районної державної адміністрації за 2018 рік. Карта пріоритетів і цілей на 2019 рік» охарактеризував роботу райдержадміністрації впродовж минулого року з усіх стратегічних напрямків, детально зупинившись на бюджетних питаннях, інвестиціях, реалізації проектів, соціальному захисті населення та на конкретних справах, що втілені в життя в галузях освіти, медицини, культури.

За 2018 рік власних доходів до бюджету мобілізовано в сумі 59,2 млн грн, що становить 103,6% плану затвердженого органами місцевого самоврядування. В тому числі до районного бюджету мобілізовано 30,4 млн грн, до сільських та селищного бюджетів 28,6 млн грн. В порівнянні до 2017 року власних і закріплених доходів надійшло на 7,3 млн грн, або на 14,1% більше. Слід відмітити, що завдяки бюджетній децентралізації місцеві бюджети отримали значні суми доходів, якими можуть розпоряджатися на місцях.

Агропромисловий сектор є основним народногосподарським комплексом та відіграє важливу роль в економіці району. Його значення полягає не лише в забезпеченні населення харчовими продуктами, але і в тому, що він впливає на зайнятість населення, наповнення бюджету та ефективний розвиток району.

Валовий виробництво зернових та зернобобових культур у 2018 році по району становить 130,1 тис тон. Це рекордний показник по збору врожаю починаючи із 2014 року.

Урожайність зернових у 2018 році становила 72,3 ц/га, кукурудзи 104,5 ц/га. В порівнянні за 5 попередніх років, сільськогосподарські підприємства досягли максимальних результатів по урожайності зернових.

У 2018 році завершено будівництво та на даний час завершуються роботи по введенню в експлуатацію міні молокопереробного заводу «Villa Milk» в с.Каташин. Загальна вартість інвестиційного проекту 27 млн грн.

В  районі  промислова галузь представлена 1підприємством ТОВ «Ліс- Майстер», яким протягом 2018 року вироблено промислової продукції в діючих  цінах  на суму  26,2 млн грн (у 2017 – 19,3 млн грн), що  на 6,9 млн  грн більше ніж у минулому році. Придбано нового обладнання на суму 1,3 млн грн.

На території Лузької та Білокамінської сільських рад,  планується реалізація інвестиційних проектів «Будівництво електростанцій  зі використанням відновлюваних джерел енергії». Термін реалізації проектів 2019 рік.

З 1 січня 2018 року  відповідно до статті 32 Закону України "Про відходи" потрібно сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання  та  для захоронення. Уже розпочали роботу по сортуванню сміття дві сільських ради  - с. Берізки-Чечельницькі та с. Каташин.

Активно включилась у роботу Чечельницька селищна рада, якою протягом 2018 року було зроблено перші кроки, реалізовано проект Україна - Молдова «Транскордонна співпраця сіл для збереження навколишнього природного середовища».

Заклади освіти району працювали у 2018 році в умовах Нової української школи.

Всі педагогічні працівники, які працюють з учнями 1 класів пройшли відповідну підготовку на базі комунального вищого навчального закладу «Вінницька академія неперервної освіти», дистанційне навчання на сайті студії онлайн-освіти EdEra.

В усіх класних кімнатах для першокласників проведено ремонтні роботи на загальну суму майже 94,0 тис грн позабюджетних коштів.

Для придбання сучасних меблів, комп’ютерного обладнання та дидактичних матеріалів для перших класів, відповідно до постанови Кабінету Міністрів виділено 651,0 тис грн, з районного бюджету - 72,4 тис грн, надано субвенції із сільських бюджетів - 27,92 тис грн, спонсорська допомога та позабюджетні кошти - 235,4 тис грн.

Спільними зусиллями  у надзвичайно стислі терміни, до 1 вересня,  вдалось створити комфортні, належні умови для організації повноцінного навчально-виховного процесу для 183 першокласників та 17 вчителів.

Початок минулого року стартував відкриттям дошкільного відділення Жабокрицького навчально-виховного комплексу. На реконструкцію приміщення, будівельні роботи, укомплектування меблями, побутовою технікою, м’яким інвентарем використано 1200,0 тис грн.

Важливим аспектом доступу до якісної освіти є забезпечення психолого-педагогічного, соціального супроводу та підтримки дітей з особливими потребами. В районі проводилася відповідна робота щодо створення належних умов для здобуття освіти 229 дітей з особливими освітніми потребами.

В районі створено комунальну установу «Чечельницький інклюзивно-ресурсний центр». Послугами, розташованого на базі Ольгопільської СЗШ центру, скористалися перших 13 дітей віком від 2 до 18 років.

Одним із основних завдань минулого року було реформування охорони здоров’я.

В травні минулого року створено та зареєстровано КНП «Чечельницький центр ПМСД», в червні  укладено  договір  з Національною службою здоров'я України», отримано ліцензію на право діяльності. Сформовано структуру підприємства, створено спроможну мережу  мед закладів по наданню первинної медичної допомоги в районі у кількості 5 амбулаторій ЗПСМ: смт. Чечельник групової практики, Ольгопільської, Вербської, Демівської,  Каташинської  моно практики;  10 - ФП,  4 – МП.

Робочі місця лікарів повністю укомплектовані комп’ютерним обладнанням, програмним забезпеченням, швидкісним інтернетом. З районного бюджету на ці цілі спрямовано 120 тис грн.

З метою поліпшення умов роботи новоствореного підприємства в районі прийнято Програму «Підтримки КНП «Чечельницький Ц ПМСД»  до 2022 року, відповідно до якої проводиться дофінансування  з сільських та  районного бюджетів.   

Відбулися істотні зміни у фінансуванні первинної ланки медицини. Якщо у І півріччі 2018 року було виділено коштів з  медичної субвенції 2891,7 тис грн,

дофінансовано з районного бюджету, сільських рад та дотації з державного бюджету – 838,7 тис грн, то у ІІ півріччі надійшло від НСЗУ – 4067,9 тис. грн.

дофінансовано з районного бюджету, сільських рад та дотації з державного бюджету – 1520,6 тис. грн.

Середня заробітна плата за грудень місяць у порівнянні з 1 півріччям зросла по лікарях з 7815 до 17867 тис  грн, а по с/медперсоналу  з 4758 до 6837 тис грн відповідно.

Із районного бюджету  виділено на безкоштовне лікування відповідно до районної програми певним категоріям населення за переліком хвороб в сумі 276.7 тис грн.

Відповідно до УРЯДОВОЇ  Програми «Доступні ліки» з державного бюджету виділено понад 754.8 тис грн.,  залучено до співпраці 4 аптеки .

З початку року виписано  13,5 тис. рецептів  на суму   726.4 тис грн. Програмою скористалися –  565 жителів району.

За Програмою  «Місцеві стимули» до 2020 р  за рахунок  районного бюджету закінчили навчання  два студенти  в ВНДМУ ім. М.І. Пирогова, які на даний час  проходять  навчання в інтернатурі.

Розпочато будівництво   нової   АЗПСМ в с. Вербка. За рахунок інвестора «Агрофірма «Вербка» проплачено виготовлення проектно-кошторисної документації в сумі 240 тис грн. Загальна вартість будівництва становить 15,6 млн грн.

Розроблено проектно-кошторисну документацію на суму 70,0 тис грн за рахунок  районного бюджету на проведення  реконструкції  АЗПСМ с. Ольгопіль,   вартість проекту  11,0 млн грн. 

Виготовлено  проектно-кошторисну документацію, яка пройшла  експертну оцінку на заміну (реконструкцію)  покрівлі у Демівській амбулаторії ЗПСМ на загальну суму  1,3 млн грн.

Виготовлено  проектно-кошторисну документацію на завершення реконструкції частини приміщення Каташинської  амбулаторії на суму 200,0 тис грн.

Також планується в 2019 році провести ремонтні роботи Чечельницької АЗПСМ.  

В рамках Закону України в плані реформування медичної галузі здійснено розмежування надання медичної допомоги населенню Чечельницького району на первинний і вторинний рівні.

Відповідно, в листопаді минулого року КУ “Чечельницька ЛПЛ” перетворено у КНП “Чечельницька центральна районна лікарня”, отримано ліцензію на право діяльності.

Протягом минулого року на базі стаціонару проліковано 3025 хворих (у 2017 році - 2816). У зв’язку з виникненням загрозливої епідеміологічної ситуації двічі дитяче відділення перепрофільовувалося у відділення для лікування інфекційних хворих, медичну допомогу через яке отримали 32 хворих на сальмонельоз та 73 на кір.

Виходячи з можливостей районного бюджету, відповідна робота в минулому році розпочата - виділено кошти  для підведення швидкісного інтернет сполучення, програмного забезпечення та придбання комп’ютерного обладнання в сумі – 326,0 тис грн.

За кошти світового банку придбано діагностичне обладнання на суму - 194,8 тис грн.

Однією із важливих проблем галузі  залишається забезпеченість лікарями Дефіцит лікарських посад – 12 одиниць.

З метою забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном, виділено з місцевого бюджету - 170,4 тис грн, державного – 395,7 тис грн, що у 2,5 рази більше ніж у минулому році.

На завершення звіту, Сергій Пустовий висловив слова вдячності всім, хто словами і справами підтримував районну державну адміністрацію та наголосив, що попри позитивні результати роботи в певних напрямках, залишаються ще проблеми, які повинні вирішуватися спільно, тому закликав усіх до співпраці.

Після закінчення доповіді та перегляду слайдів усі бажаючі мали можливість поставити питання та отримати вичерпні відповіді на них від голови райдержадміністрації.

Зокрема, депутат обласної ради Павло Каленич цікавився тим, скільки надійшло коштів від сільськогосподарських підприємств до районного бюджету у вигляді ПДФО і яке навантаження податку на один гектар землі та який відсоток від цієї суми йде на розвиток територіальних громад. – У 2018 році навантаження на 1 га ріллі складало 763 грн. Наші аграрії мають зрозуміти, і на цьому я акцентував увагу впродовж всього року, що це – резерви наповнення місцевих бюджетів, а отже фінансування захищених статей, як заробітна плата з нарахуваннями та енергоносії для соціальної сфери району, видатки на які фінансуються за рахунок місцевого бюджету. Це 95,4% від даних надходжень. У сусідніх районах завдяки сплаті сільгоспвиробниками податку із доходів фізичних осіб у розмірі майже 2 тис грн (проти наших 763) районні бюджети мають більше можливостей ефективно використовувати кошти, – зазначив Сергій Михайлович.

Надійшло запитання «Коли і хто відремонтує відрізок дороги від «Сільгоспхімії» до цегельного заводу і чия це дорога?». - На  дорогу Чечельник-Піщанка планується виділити 2 млн грн дорожньою службою, створеною при облдержадміністрації. Уже виготовлена проектно-кошторисна документація. Далі – експертиза та участь у електронних торгах. Селищна рада над цим працює. І сьогодні я знову наголошую, що ті громади, які об’єднані в ОТГ, мають кращі перспективи для розвитку.  Громадам слід активно включитися в цю роботу і брати приклад із успішних ОТГ, - наголосив голова РДА.

В ході обговорення постало питання про створення релігійної громади Православної Церкви України. Громадськість району налаштована на її підтримку.

- Давайте разом працювати на наше майбутнє, - підсумував голова райдержадміністрації Сергій Пустовий.

Презентаційні матеріали можна завантажити ТУТ

  

  

  

  

  

  

  

 

123