12 квітня - Всесвітній день авіації та космонавтики
12.04.17

Це свято встановлено на честь першого польоту людини в космос: саме цього дня виповнюється 56 років від дня, коли Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" здійснив перший в історії людства політ навколо орбіти Землі. Політ тривав 108 хвилин. Цей політ став потужним проривом в освоєнні космосу.

  До цієї знаменної дати працівники районної  дитячої бібліотеки   організували і провели цикл пізнавальних заходів. З метою ознайомлення учнів з історією освоєння космічних просторів, виховання допитливості та інтересу до наукових знань була проведена вікторина «Шлях у міжзоряний космос». Присутні на заході мали змогу ознайомитися  з книжковою  виставкою «Україна космічна».

   Каденюк Леонід Костянтинович, перший космонавт незалежної України Народився у селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області у сім’ї вчителів. Закінчив Чернігівське вище військове училище льотчиків імені Ленінського комсомолу (1971), одержавши диплом зі спеціальності «Пілотування та експлуатація літальних апаратів». Працював льотчиком-інструктором у Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. З 1976 р. — у загоні космонавтів СРСР. Пройшов інженерну й льотну підготовку за програмою «Буран», за повною програмою — як командир корабля «Союз», «Союз-ТМ». Льотна практика — на літаках понад 50 модифікацій. Має посвідчення космонавта-дослідника № 147. За програмою українсько-американського співробітництва 19 листопада — 5 грудня 1997 р. у складі спільного екіпажу здійснив політ на американському кораблі багаторазового використання «Колумбія». Генерал-майор авіації (1998). Начальник Управління ППО Міністерства оборони України. Нагороджений орденом «За мужність» І ступеня (1998). 

123