365 книг надійшло до бібліотечного фонду району
12.04.17

Підводячи підсумки роботи за І квартал 2017 року, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Аліна ШУМИЛО наголосила: «Діяльність закладів культури у процесі діяльності спрямована на формування національної свідомості, патріотичне виховання молоді, відродження культурно-історичних цінностей».

Мережа галузі культури району сьогодні становить 38 закладів:

-               16 клубних закладів: 13 сільських будинків культури, 2 сільських клуби та 1 РБК;

-               19 бібліотек: 16 сільських,1 сільська дитяча бібліотека, 1 районна дитяча бібліотека,

-              1 центральна районна бібліотека;

-               1 дитяча музична школа;

-               2 музеї: народний краєзнавчий музей с. Ольгопіль та народний музей історії с.Бондурівка.

Забезпечують діяльність галузі 97 працівників. Своєчасно та в повному обсязі проведено розрахунки по захищених статтях. Заборгованість по енергоносіях та заробітній платі відсутня.

У ЦРБ за цей період надійшло 365 примірників книжкової продукції на суму 27, 036 тис.грн.

Працівники закладів культури долучилися до благодійної допомоги жителям м.Авдіївка.

Згідно з планом роботи проведено заходи до державних та календарно - обрядових свят. Творчі колективи 7 територіальних громад району взяли участь у фестивалі народної творчості «Різдвяне диво», новорічно-різдвяній виставці та фольклорному святі «Весела Маланка»и(спільно з НПП «Кармелюкове Поділля»), що проходили в с.Попова Гребля; 2-му фестивалі колядок і щедрівок «Вифлиємське світло» в костелі Св.Йосипа Обручника. Представники закладу культури Каташинської громади на чолі з головою села Савченком М.А. успішно презентували Чечельницький район в ІУ обласному фестивалі народної творчості «Різдвяне диво».

Переможець районного конкурсу читців «Кобзар і Україна» Задверняк Ірина з Бондурівської СЗШ зайняла 3-є місце у віковій категорії 14-19 років в аналогічному обласному конкурсі читців(за виконання власних поезій патріотичного змісту) і нагороджена грамотою управління культури та мистецтв ОДА й цінним подарунком.

Вихованці дитячої музичної школивзяли участь в обласному конкурсі піаністів «Подільська весна» (Санівська Крістіна - 4-е місце, викладач Козоріз С.Д.), в обласному фестивалі «День українського баяна і акордеона» (Стратійчук Руслан, викладач Мельничук В.Г.).

РБК підготовлено тематичні програми до Дня Соборності України « Соборність українського духу - навічно в серцях та помислах!», до Дня виведення радянських військ з Афганістану - «Гіркий спогад. Вічний біль.»; до днів вшанування пам’яті жертв Майдану - Небесної Сотні - круглий стіл за участю старшокласників Чечельницької СЗШ №2 та мітинг - реквієм «Небесна Сотне, ви тепер святі!»; районний конкурс читців «Кобзар і Україна» (цінні подарунки переможцям від народного депутата України Юрія Македона); свято весни «Весна пробуджує найкращі почуття»; концертна програма - до Дня українського добровольця «Від козака до сучасного захисника», мітинг - реквієм до 73-ї річниці визволення смт Чечельник від нацистських загарбників у Другій світовій війні 1939-1945рр. У лютому РБК проведено розважальний захід для молоді селища «Закохані серця» (призи від селищного голови Світлани Палісіки), у березні - концертну програму для жителів с.Берізки (спонсор - голова села Гричулевич Л.В.) та урочисті проводи юнаків до Збройних Сил України.

Працівниками ЦРБ до усіх урочистостей з нагоди державних свят, знаменних дат було підготовлено тематичні виставки: «Стусівські читання» - до дня народження поета, Героя України В.Стуса; інформаційну годину «Пам'ять відлунює роками» (до Дня пам’яті жертв голокосту); історичний урок та виставку-календар «Тут береже Українавічний сон своїх синів молодих» (вшанування пам’яті Героїв Крут). З нагоди 55-річчя відомого земляка, етнографа, археолога й народного майстра Віктора Косаківського відбулося засідання клубу «Юний краєзнавець»: «Видатні краяни». Спільно з НПП «Кармелюкове Поділля» презентовано виставку «Зелені угіддя Чечельницького краю». До Міжнародного дня рідної мови проведено засідання клубу «Слово» за участю учнів, переможців обласних мовно-літературних конкурсів з Чечельницької СЗШ №1, Ольгопільської та Бондурівської шкіл (сувеніри від народного депутата України Юрія Македона). Зацікавили відвідувачів ЦРБ пізнавальні книжково - інформаційні виставки «Мій рідний край - окраса України» (до 85-річчя утворення Вінницької області»), «Шляхами долі Лесі Українки», «На перехрестях історії» (до 100-річчя утворення Української Центральної Ради), «Країна світанкового сонця»- до Року Японії в Україні, інші. Під шкільних канікулРДБ організовано різноманітні цікаві заходи в рамках Всеукраїнського тижня дитячої літератури ( згідно з окремим планом ).

Відповідні тематичні експозиції до державних та знаменних дат оформлено також в обох музеях району. Для вихованців та їх батьків в ДМШ відбувся музичний конкурс «Маленький віртуоз».

У березні проведено розширене засідання ради відділу культури і туризму за участю керівників закладів району.

123