Афганістан-вічний біль і вічна пам'ять
19.02.19

15 лютого, в актовій залі Чечельницької районної ради відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ту річницю виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

 

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Пустовий, голова районної ради Сергій П’яніщук,  заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, голова районної Спілки ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів) Василь Вівчарук, учасники бойових дій на території інших держав, батьки та родичі загиблих і померлих учасників бойових дій, представники засобів масової інформації, громадськість району.

Тридцять років тому останній солдат покинув афганську землю, на території якої в бойових діях брали участь 160 тисяч військовослужбовців, вихідців з України.

Через «афганську» неоголошену війну пройшли понад 3 тисячі вінничан. 166 подільських юнаків і одна жінка більше ніколи не переступлять поріг рідної домівки. Майже 200 учасників бойових дій отримали поранення в боях, 116 – повернулися інвалідами. 

В пам’ять про воїнів, які загинули внаслідок бойових дій на території інших держав, присутні в залі вшанували хвилиною мовчання.

До учасників зібрання звернувся голова райдержадміністрації Сергій Пустовий: «В даний час на території району проживає 34воїна-афганця, з них - 18 осіб з інвалідністю, та 17 учасників бойових дій, які воювали на території інших держав, з них осіб з інвалідністю. Подвиги учасників бойових дій – це та велична правда історії, яку не створити і не перекреслити у сучасному мінливому світі. Це взірець справжнього, дієвого патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина, наочне свідчення єдності всіх поколінь нашого народу.

 Як би сьогодні не трактували ті події, але ви, учасники війни в Афганістані, були й залишаємося у пам’яті солдатами, що належно виконали свій військовий обов’язок, і під час Помаранчевої революції та Революції Гідності ви були в перших рядах.  «Афганська сотня» була прикладом згуртованості на Майдані. Сьогодні колишні «афганці» захищають незалежність держави на сході України. Нічим не зміряти глибину людських трагедій, психологічних потрясінь, що спіткали людей, які пройшли такий складний життєвий шлях. Ветеранам та родинам загиблих ми висловлюємо сьогодні шану і вдячність. Всім жителям щиро зичимо мирного неба, добра та благополуччя".

Заступник  голови  обласної  Ради  Михайло   Кременюк,    вручав  Почесні грамоти обласної державної адміністрації і обласної Ради та  грошову винагороду воїнам-афганцям  і доземно  вклонився  ветеранам-інтернаціоналістам, побажав  великого людського щастя, добробуту, благополуччя в кожну  оселю, довгих щасливих років життя  під  безхмарним мирним небом.

Голова районної ради Сергій П’яніщук зазначив: "Сьогодні всі зусилля з боку органів влади і місцевого самоврядування направлені, аби максимально та оперативно вирішувати усі існуючі проблеми їх родин. 12 квітня 1990 року ініціативною групою воїнів-інтернаціоналістів була створена районна громадська організація «Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)». Першим керівником був Іванчук Василь Федорович. Затим - Ботнар Валерій Федорович, Цирканюк Григорій Григорович, а останніх 10 років  -  від 2008 до недавна – нині вже покійний – Діхтяр Олександр Якович.З кінця 2018 року і по даний час голова Спілки – Вівчарук Василь Миколайович.  Ми дякуємо спілці ветеранів Афганістану за активну громадську позицію, за турботу про сім’ї загиблих соратників, за те, що ви займаєтеся патріотичним вихованням молоді". 

За активну участь у громадському житті району та з нагоди 30-ї річниці виведення військ із Республіки Афганістан воїнам-інтернаціоналістам було вручено грамоти і подяки райдержадміністрації і районної ради, Спілкита медалі «За заслуги».     

   За  дорученням від  депутата  обласної  рали  Геннадія  Вацака,  виступила   Діхтярук  Оксана  і  вручила матеріальну допомогу Спілці.

   Час  не  вгамував  болю  тяжкої  втрати  ні  в  рідних,  на і односельців.  Туга  за  втраченими молодими  життями  вилилась в  поетичні  рядки.  Мати  загиблого  героя  Миколи  Зелененького – Анастасія  написала  пісню з посвятою  усім  матерям.

  Привітали  присутніх  солісти  районного  будинку  культури  та   ансамбль  Вінницької  міської  спілки  ветеранів  Афганістану «Перевал».

 Наприкінці заходу   хвилиною мовчання віддали данину поваги і пам’яті воїнам, які не повернулися до рідних осель.  

  Бібліотекарі  оформили  книжкову  виставку   «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…»

123