Андріївські вечорниці в КЗ "Каташинська СЗШ І-ІІ ст."
22.12.19

Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії, призабутої сьогодні. Ми хочемо повернути їй  життя. Нехай оживе одна із сторінок молодості наших матерів і бабусь. За християнськими переказами Андрій Первозванний був одним із 12 апостолів Ісуса Христа. Він проповідував християнство серед слов’ян. Кажуть Андрій передбачав, що з волі Божої на дніпровських пагорбах буде збудовано місто.

         Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю і неповторністю виділяється свято Андрія. Воно вважається парубоцьким, оскільки дівчата відзначають свято своєї покровительки Катерини. Святкування є продовженням молодіжних вечорниць, де хлопці і дівчата обирали своїх суджених. За церковними легендами святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорб1в поставив хрест i сказав: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа». Згодом там, де він установив хрест, було споруджено Андріївську церкву.

            День Андрія Первозванного — найцікавіший. Від нього вiє чарівною староукраїнською стихією. 3 давніх-давен у ніч на Андрія дівчата ворожать. Може, не зовсім щиро, та все ж десь там, глибоко в душі, дівчина вірить, що Андрієва ніч допоможе їй пізнати свою долю — дізнатися, чи вийде заміж, а чи доведеться знову дівувати цілий рік.  Узимку, коли завершувалися роботи у полі частішали парубоцькі гуляння. У різних місцевостях їх проводили по-різному, бо з цим святом пов’язана значна кількість звичаїв, обрядів, повір’їв, проповідувань майбутньої долі, ворожіння, ритуальне кусання калити. Від цього віє чарівною язичницькою стихією.

       Ось і ми зазирнули  у звичайну селянську хату й довідалися, як проходило це свято багато-багато років тому.

        Свято Андрія – одне з проявів української національності і самобутності. За народним звичаєм у цей день молодь гуляє і веселиться, тому і в КЗ «Каташинська СЗШ І-ІІ ст.» підтримали народні звичаї та традиції, провівши Андріївські вечорниці  в  колективі учнів 6-9 класів.

      В рамках заходу дівчата провели безліч обрядів ворожіння:

  • перекидали чобіт через себе;
  • палили нитку
  • ворожили на обручках…….

       Учасники співали українські пісні та колядки. Парубки розповідали жартівливі гуморески, провели обряд із калитою. Далі усі куштували білобокі вареники та солодкі пампушки. Учні та вчителі школи шанують і пам’ятають свою історію, культуру і традиції, які передаються з покоління в покоління.

 

Директор школи    Кучер Н.А.

123