Кому можуть надати відпустку "авансом"
12.06.20

Чи можна брати відпустку «авансом»? На це питання надає відповідь начальник відділу з питань правового забезпечення та діловодства апарату райдержадміністрації Наталія НИКИТЮК.  

Відпустку наперед можуть надати як працівникам, які працюють до одного року на підприємстві, так і працівникам з тривалим стажем роботи на підприємстві.

Щорічна відпустка наперед (основна і додаткова) в повній тривалості може надаватися працівнику в перший рік роботи після безперервної роботи тривалістю шість місяців на підприємстві. Винятковими є лише випадки, вказані в ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки» 15.11.1996 р. № 504/96-ВР. Тоді щорічну відпустку можуть надати за бажанням працівника до настання цього 6-місячного терміну безперервної роботи.

Якщо працівник звільняється з роботи до закінчення робочого року, за який він уже одержав щорічну відпустку повної тривалості, то за ним рахується заборгованість перед підприємством. Адже працівникові нараховані відпускні за невідпрацьовану частину робочого року, а для покриття цього боргу роботодавець проводить відрахування із зарплати. Цей випадок прописаний у ст. 127 КЗпП.

123