Будьте обережні з вогнем!
24.03.17

Із початком весни, коли встановлюється тепла суха погода, внаслідок необережного поводження із вогнем та, можливо, й необачності при масовому виїзді населення на природу, збільшується кількість пожеж. Вигоряють цілі лісосмуги та захисні насадження, які з великими зусиллями та фінансовими затратами був створений лісовою охороною.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожує знищенню будівель житлового сектору та лісових насаджень. Практика показує, що на місці підпалу нормальне життя рослин та комах відновлюється через 5-6 років. Варто зазначити, що з вогнем знищується не тільки сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев, кущів, руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворюючі організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Всі ці процеси призводять до погіршення якості ґрунту.

Невиправної шкоди вогонь наносить тваринному світу та пернатим. Гинуть у вогні гнізда птахів насамперед страждає фазан, який сидить на кладці яєць, самка не покидає гнізда. Так, в минулому році між селами Стратіївка та Анютино існує зарослий ставок, біля якого спалили суху рослинність та очерет, ніби для того, щоб худоба мала де пастися. При виїзді на місце пожежі з головою ради УТМР К.Вронським було знайдено залишки фазанів, які заживо згоріли на кладці яєць. Також від пожежі страждає крижень, бекас, очеретна та звичайна вівсянка. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі звірі, які живуть у сухій траві, або на поверхні ґрунту, зайці, їжаки, землеводні і т.д. Хтось згоряє заживо, а хтось задихається в диму.

Гасіння таких пожеж тягне за собою значні затрати коштів та залучення великих людських ресурсів. Швидкість поширення вогню, особливо під час вітру, надзвичайно висока і локалізувати його на відкритих територіях дуже важко, адже проїхати пожежній машині до лісосмуг чи до лісового масиву практично неможливо.

Важко знайти людину, якій би подобалося дихати димом від тліючої та палаючої трави. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинити, але як досягти цього не знають.

Проте існує цілий ряд законів, які гарантують кожному громадянину безпечне життя і здоров’я. Кожен із нас має право боротися із паліями.

Відповідно до статті 77 Кодексу України «Про адміністративне правопорушення», випалювання сухої природної рослинності, або її залишків тягне за собою накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Наведених вище аргументів, цілком вистачає для того, щоб відмовитись від практики навмисного випалювання сухої трави та її залишків. Тож хочеться звернутися до всіх небайдужих громадян: якщо ви стали свідками підпалів сухої трави, листя, очерету, -  постарайтесь зафільмувати паліїв, записати номер автомобіля, їх прізвища.

Чекаємо повідомлень на телефони:

0978575294

0971192454

123