Чечельницький костел став третім у Вінницькій області санктуарієм

Чечельницький костел став третім у Вінницькій області санктуарієм Римсько-католицької церкви

Санктуарій (святе місце) - це багата релігійна, духовно-культурна і матеріальна спадщина Католицької Церкви і народу. Кожен з них має свій вигляд, сформований предметами культу, особливостями краю, духовними потребами місцевих жителів і іншими умовами, а також відіграє важливу роль в житті місцевої громади та регіону.

На святковій месі, яка відбулась 26 серпня, правлячий єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Римсько-католицької церкви Леон Дубравський зачитав Декрет про надання статусу дієцезіального санктуарію костелу Святого Йосипа в смт. Чечельник, який від нині буде мати назву «Санктуарій Матері Божої Чечельницької».

Багато прихожан, гостей з різних куточків області, України і навіть із-за кордону, а також представники органів місцевої влади, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації І.Салецький прийшли розділили радість парафіян.

Як свідчать історичні джерела, Чечельницький костел засновано в 1752 році коштом Київського та Краківського князя Любомирського, якому належали ці землі. Духовно опікувати парафію князь запросив отців єзуїтів. Нині окормляють віруючих священики-францисканці.

Багатовічна історія, сотні молитв, покаянь та людських сліз – ось надбання древнього храму. Однак, найбільшої слави костелу принесла чудотворна ікона Матері Божої Ченстоховської, яку називають ще Чечельницькою.

Ченстоховська, або ще Белзька ікона Божої Матері - написана, за переказами, євангелістом Лукою в Єрусалимі на кришці стола Святого сімейства в Сіонській світлиці. Одна з найбільш відомих і шанованих католицьких та православних святинь. Її копії знаходяться в багатьох храмах світу.

В 1747 році один невідомий художник – паломник, подорожуючи до Ченстохови, затримався на нічліг у свого знайомого міського письменника Ігнатія Мрочковського, котрий працював при дворі князя Любомирського. Від’їжджаючи з гостини Мрочковських, пообіцяв, що як повернеться то подарує їм власноруч намальовану копію Матері Божої Ченстоховської. В 1748 році художник виконав свою обіцянку. 

А через два роки в цій сім’ї сталось горе - смертельно захворів син. Батьки були в розпачі, а лікарі безсильні в лікуванні незнаної хвороби. Саме тоді один із лікарів сказав: «Треба молитися до Діви Марії Ченстоховської». Родина згадала про образ і стала молитись до нього. Незабаром сталося чудо - зцілився син. Ця новина охопила всю околицю, всі навколишні села і міста. Люди почали збиратись в домі Мрочковських на молитві до Богородиці. Згодом місцеві священики, з благословення єпископа, перенесли цю ікону до парафіяльного храму святого Йосипа і помістили її в головному вівтарі. 

Від того часу нескінченним був потік паломників. В деяких давніх історичних книгах описується, що люди приходили навіть із Херсонської губернії. Парафія вела книги, які засвідчували чудеса зцілень. Нажаль, всі вони були знищені.

«Вінниччина знаходиться під особливим оберегом Божої Матері, адже удостоїлась мати 2 копії цієї чудотворної ікони: одна у Чечельницькому костелі, інша – у православному Свято Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі.
І досі щороку велика кількість паломників з України та інших сусідніх держав з’їжджається до цих святинь задля того, щоб низько вклонитися Божій Матері, отримати зцілення і попросити Її допомоги.

26 серпня, коли весь католицький світ вшановує ікону Матері Божої Ченстоховської, увійде в історію і нашої області. Адже саме в цей день Чечельницький костел оголошено святим місцем – дієцезіальним санктуарієм. Таких у Кам’янець-Подільській дієцезії римсько-католицької церкви є чотири, три з яких знаходиться у Вінницькій області. Окрім Чечельницького санктуарію є ще Браїлівський санктуарій Ісуса Назарянського та Вінницький Божого милосердя» - розповів І. Салецький. 

До великої когорти сакральних святинь області додався ще і Чечельницький санктуарій, який об’єднуватиме людей у вірі і молитві.