Чого очікувати жителям села у цьому році
08.02.18

та про виконання завдань минулого року звітував сільський голова с.Білий Камінь Володимир Фурман в ході співбесіди із очільниками району - головою райдержадміністрації Сергієм Пустовим  та головою районної ради Сергієм П’яніщуком.  У робочій зустрічі також взяли участь заступник голови РДА Ольга Беседа та керівники структурних підрозділів РДА. Володимир Афанасійович поінформував присутніх про виконання плану надходження до місцевого бюджету за 2017 рік і поділився планами на 2018 рік.

  

Впродовж 2017 рік  до загального фонду сільського бюджету  надійшло 883,1 тис.грн. Власних  доходів мобілізовано в сумі 558,7 тис.грн, що становить 100,1%   до плану, затвердженого органами місцевого самоврядування. Додатково понад план одержано  0,6  тис.грн.

       До спеціального фонду за 2017 рік власних надходжень надійшло в сумі 11,2 тис.грн.

       План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі 9,2  тис.грн.

       Основну частину надходжень загального фонду становить плата за землю, так за 2017 рік надходження по даному податку склали  240,5 тис.грн. План на 2018 рік - 230,0 тис.грн, темп росту становить 96,5% планових призначень. Єдиного податку за минулий рік одержано в сумі 315,1 тис.грн, план 2018 року -  350,0 тис.грн.

     За 2017 рік проведено видатків на загальну суму 1036,3 тис.грн, з них: дошкільний заклад - 255,3 тис.грн, заклади   культури – 94,3 тис.грн, на соціальний захист – 18,8 тис.грн, на благоустрій села – 32,9 тис.грн, оплата за електроенергію по  вуличному  освітленню – 17 тис.грн, на утримання доріг - 47,2 тис.грн та інші.

Затверджений план по видатках на 2018 рік по загальному фонду 855,4 тис.грн, в т.ч.:

- на сільську раду – 537,1 тис.грн;

- на дошкільний заклад - 170,0 тис.грн;

- на заклади культури  - 98,3 тис.грн;

- на соціальний захист населення  - 20,0 тис.грн;

- на благоустрій села – 20,0 тис.грн;

- на ремонтні роботи доріг - 10,0  тис.грн та інші субвенції.

Керівники району в ході зустрічі побували у КЗ «Білокамінська СЗШ І-ІІ ст.» Сьогодні тут навчається 39 учнів. Є проблема із наповнюваністю класів. За прогнозами, в новому навчальному році піде у 1 клас троє діток. Із місцевого бюджету в минулому році було виділено 11,5 тис.грн. Всі кошти використано на харчування школярів. Приміщення школи – одне із найстаріших в районі, тож потребує ремонту.

      

Відвідуючи ДНЗ «Берізка», сільський голова зазначив, що у зв’язку із малою чисельністю вихованців є сенс перевести заклад на сезонний режим роботи. «Із двох десятків малечі реально відвідують садочок четверо-п’ятеро. Витрати на утримання «Берізки» (харчування дітей, опалення, електроенергія, заробітна плата вихователям, інше) не оправдовують себе», - зауважив Володимир Афанасійович.

          

Білий Камінь має свої традиції. Щороку в селі проводяться різні заходи: урочистості до державних свят, новорічно-різдвяні гуляння, День села, інші. В закладі функціонує сільська бібліотека. Сільський будинок культури у 2016 році було частково оновлено за рахунок коштів обласного бюджету (встановлено енергозберігаючі вікна й двері). На даний час будівля потребує подальшого ремонту.

      

ФАП с.Білий Камінь обслуговує 587 жителів села, у тому числі – 70 дітей. Сьогодні тут працює лікар загальної практики сімейної медицини Юрій Кольчак та медична сестра Тетяна Розвод. Є потреба у фельдшері. Наданими медичними послугами сельчани задоволені. Вторік із місцевого бюджету було виділено коштів в сумі 6 тис.грн. Цьогоріч  для утримання медичного закладу необхідно закупити із бюджету сільської ради медикаменти та дезінфікуючі засоби, дрова для опалення та оплатити електроенергію, всього на суму 12680 грн.

      

Побувавши у всіх бюджетних закладах с.Білий Камінь, очільники району та села прийшли до спільного висновку: утримувати та розвивати заклади таким маленьким сільським бюджетам не під силу. «Сьогодні створення ОТГ у нашому районі є вкрай необхідним. Оптимізація закладів і робочих місць дозволить на зекономлені кошти надавати більш якісні послуги жителям громади. Лише за минулий рік із державного бюджету надано 1 млн. 345 тис.грн різного виду допомог, доплат і компенсацій жителям села, а це майже у 2,5 рази більше, ніж надійшло власних доходів до місцевого бюджету», - додав Сергій Михайлович.

123