Делегація Чечельницького району відвідала Республіку Молдова

 

  10-12 травня 2015 року делегація Чечельницького району з зустрічним візитом відвідала Кішкаренськупримарію, Синжерейського району, Республіка Молдова.
     Українську сторону представляли: Сергій Пустовий - голова Чечельницької районної державної адміністрації; Петро Гук - заступник голови Чечельницької районної ради; особа, відповідальна за грантову діяльність у Чечельницькому районі від районної ради; Віталій Савчук - начальник відділу економіки і торгівлі Чечельницької районної державної адміністрації; Ірина Кривіцька - головний спеціаліст відділу економіки і торгівлі Чечельницької районної державної адміністрації; координатор Чечельницького районного ресурсного центру розвитку громад , особа, відповідальна за грантову діяльність у Чечельницькому районі від районної державної адміністрації; Павло Каленич –депутат обласної ради, директор СТОВ АФ «Ольгопіль»; Наталія Агопян- голова громадської організації «Принцип рівноваги»; Микола Качинський- заступник директора СТОВ АФ «Ольгопіль».
Метою даного візиту було обговорення перспективних напрямків двостороннього співробітництва; пошук шляхів вирішення спільних проблемних питань транскордонного характеру; започаткування нових перспективних напрямів співпраці між регіонами.
Делегацію гостинно зустріли в примарії. Працівники на чолі з Сільвією Цуркану були одягнуті у вишиванки. Знайомство було теплим і щирим.
Перша поїздка була до табору відпочинку молоді «Фенікс», який розташований на площі 3 га, на околиці Кішкарені  і розрахований на 130 осіб. Табір не працює вже 8 років. Збережено 5 будиночків для проживання, адмінбудинок, їдальня, альтанки, криниця, стадіон. Тут люди проводять свій відпочинок у вільний час. Примарія планує в перспективі відновити його роботу.
Наступною нашою зупинкою стала садиба молодого підприємця Ніколая Мідрігану, який займається вирощуванням породистих кролів та голубів. Свою діяльність починав, вигравши грант на розвиток кролівництва. Першу свою кролицю він купив за 1000 доларів. Продає молодняк по 300 доларів. На сьогодні його кролеферма нараховує більше 150 голів. Клітки фермер виготовляє власноруч. Сам готує і збалансований корм. Для того, щоб вберегти своє поголів’я від хвороб, він робить прививки за свої кошти всім кролям в своєму населеному пункті. Вразила гостинність цієї сім’ї. Мама Ніколая  – знана вишивальниця, бере участь в багатьох виставках. На згадку про зустріч вона подарувала свої роботи.
Делегація відвідала дошкільну установу «Золотце» в селі Слобода Кішкарени Синжерейського району Республіки Молдова, де проживає переважна частина українців. Нас хлібом-сіллю зустрічали вихователі та діти. Садочок відвідує 45 дітей, які розділені на 2 групи. З привітальним словом звернулася завідуюча Фетеско Пауліна. Діти вітали українську делегацію щирими словами та веселими піснями. Разом з ними всі члени делегації станцювали танок Дружби.
Слідуюча зустріч відбулася в місцевому будинку культури. В цьому селі проживають українці, які пам’ятають свою мову, традиції і бережливо їх шанують. Тетяна Палій зі своїм колективом зустріли українськими піснями. Пісні зазвучали з новою силою, глибоким змістом, коли до їх виконання приєдналась і наша делегація. На згадку про зустріч ми обмінялися подарунками.
На порозі російської гімназії делегацію зустріла директор закладу Валентина Цуркан, яка показала презентацію школи і провела екскурсію. В школі навчається 96 учнів різних національностей. Мрія дирекції – впроваджувати українські традиції  та ввести в навчальний план  уроки української мови, тому, що тут навчаються діти з 2 українських сіл.
В румунському ліцеї ми зустріли знайомих, які відвідували наш район 23-25 квітня цього року. Там навчається більше 400 дітей. Школа є однією з кращих в Молдові. Російську мову викладає вчителька українського походження, учні якої займають призові місця на республіканських та міжнародних олімпіадах. В школі побудована нова котельня, яка працює на екологічно чистому паливі – соломі.
На території ліцею знаходиться високий насипний пагорб (біля 15 метрів), який був створений місцевим поміщиком, вихідцем з Румунії, більше 100 років тому. За легендою, пан дуже сумував за рідною землею, тому часто вечорами він піднімався на пагорб, з якого було видно вогні рідного села.
Делегація оглянула дитячий заклад «Ангелочок». Цікавий він тим, що за допомогою міжнародного гранту «Глобального фонду охорони природи» , на даху садочка було встановлено 60 сонячних батарей, які повністю забезпечують заклад електроенергією. Італійським меценатом в садочку було побудовано очисні споруди.
Цікавою була зустріч в сільській бібліотеці, відвідувачами якої є як дорослі, так і діти. За допомогою грантової програми «Бібліоміст» було придбано кілька комп’ютерів. Нас пригостили плациндами (національна страва, схожа на наші вертути). Звучали українські пісні.
Делегація відвідала православну церкву, настоятель  познайомив з історією її створення. Храму більше 100 років. Це єдина церква в Молдові, яка жодного разу не припиняла свою службу.
В медичному закладі «Центр сімейних лікарів» 2 сімейні лікарі, стоматолог та 12 медсестер обслуговують 6 тис. населення. Заклад працює до 18 години. Гордість лікарні – сучасна медична лабораторія, яка  робить практично всі аналізи. Жителі мають медичний страховий полюс, тому лікування – безкоштовне.
В центрі села знаходилася незавершена будівля поліклініки. Її викупив підприємець з Італії. На сьогодні тут працює швейна фабрика, в штаті якої 110 працівників. Вони шиють одяг для медичних фахівців. Вся готова продукція відправляється в Італію. Середня заробітна плата працюючих становить 2000-3000 лей, в залежності від виконаного об’єму роботи.
Клуб «Діалог» працює з березня 2003 року. Ігнатюк Віоріка, керівник громадської організації «Діалог» виграла не один грантовий проект, зуміла об’єднати різні вікові групи населення від дітей до літніх людей. Наприклад, члени клубу «Сеньйора», зустрічаються на вихідні, проводять різні заходи, як в приміщенні клубу, так і на природі. Це особливо важливо для літніх та одиноких.
Тут наша делегація працювала над написанням різних грантових проектів, переймаючи досвід у наших молдавських партнерів.
Далі делегація ознайомилась з діяльністю голови асоціації пасічників села Кішкарень, Юрія Туртуряну, який розповів про свої успіхи та провів екскурсію своїм бджолиним господарством, яке нараховує понад 200 сімей. Родина Туртуряна виховує трьох талановитих доньок, які є лауреатами та призерами багатьох співочих конкурсів. Хочемо подякувати їм за щирість, гостинність та солодощі.
Далі шлях делегації проліг до Центру народної творчості, де про свої досягнення розповів керівник закладу Георгій Мереуца. Колектив закладу ставав неодноразовим переможцем конкурсів та змагань, про що свідчать численні нагороди. Тут займається більше 400 гуртківців.
Прощальний вечір було проведено разом з ансамблем примарії Кішкарень, співаючи народні пісні та виконуючи запальний молдавський танок. Свою творчість показали і вихованці Центру народної творчості.
12 травня було підписано двосторонню угоду між Чечельницькою районною радою, Ольгопільською сільською радою та Кішкаренською примарією Синжерейського району про дружбу та партнерство.
Команду дітей Кішкаренської примарії Синжерейського району запрошено взяти участь у ІУ екологічному  молодіжному регіональному форумі «Південне Поділля – перлина України», який організовує та проводить національний природний парк «Кармелюкове Поділля». Форум планується провести в урочищі «Вишенька» смт. Чечельник 10-12 червня поточного року.
Під час повернення в Україну, в місті Сорока,  делегація піднялися на пагорб Подяки, подолавши 657 сходинок. На вершині  знаходиться церква, побудована у формі свічки. З пагорба відкривається дуже гарний краєвид на Дністер, на одному березі якого знаходиться Україна, а на другому – Молдова. Два береги з’єднують мости та паромні переправи, а відтепер і міцна дружба двох братніх народів. Ми щиро вдячні за теплу,  сердечну зустріч, особисто примару Сільвії Цуркану та її команді. Побажаємо її успіхів на виборах, які відбудуться у червні поточного року!