До Всесвітнього дня охорони праці
27.04.17

Відповідно до указу Президента від 18.08.2006р. № 685/2006 Всесвітній день охорони праці, 28 квітня, визначено Днем охорони праці в Україні. За рекомендацією Міжнародної організації праці девіз цьогорічного Дня охорони праці - „Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці”.

            Свою діяльність у 2017 році МОП спрямувала на підвищення інформованості про розміри і наслідки пов’язаних з роботою нещасних випадків і хвороб. Оскільки дані про такі нещасні випадки і хвороби мають важливе значення для профілактики, існує гостра необхідність у вдосконаленні системи реєстрації і повідомлення, а також у зборі і аналізі інформації про безпеку і гігієну праці, а також у вдосконаленні системи управління охороною праці.

         Безперечно, питання охорони праці багатогранне, складне і досить відповідальне. Адже за ним – життя і здоров’я людей, які своєю працею створюють для держави, нації матеріальні блага. Тому безпека праці на виробництві повинна стати пріоритетним напрямом як для керівників підприємств, так і для найманих працівників. Як показує світовий досвід безпека праці є основною гарантією стабільності та якості будь-якого виробництва. До того ж відсутність нещасних випадків позначається на професійній активності працюючих, на моральному кліматі в колективі, а отже і на ефективності та продуктивності праці.

 З нагоди Всесвітнього дня охорони праці прийнято розпорядження голови Чечельницької райдержадміністрації № 149 від 24.04.2017р. «Про відзначення в районі Дня охорони праці» та затверджено план відповідних заходів,основна мета яких, звернути увагу керівників підприємств,установ,організацій,служб охорони праці на профілактику травматизму, дисципліну працівників, створення безпечних умов праці і організацію виробництва так, щоб попередити та не допустити нещасних випадків на виробництві .

         Необхідною складовою  систематизації та збору даних є аналіз стану охорони праці на підприємствах району та аналіз нещасних випадків, які сталися за попередні роки. Спеціалістами сектору з питань оплати та охорони праці уаправління праці та соціального захисту населення та представниками служб охорони праці підприємств, установ, організацій проводяться вивчення стану справ  з метою покращення стану охорони праці в окремих підрозділах та на кожному робочому місці. За результатами отриманої інформації та організацією системи управління охорони праці кращими в районі є ТОВ «Лісмайстер» (інженер-Тодощенко І.К.), КУ «Чечельницька ЛПЛ» (інженер-Соколов В.Ю.), СТОВ АФ «Ольгопіль» (інженер-Тимошенко Н.П.), ТОВ «Україна-О» (інженер-Хоменко Т.Ф.).      

         Також  на належному рівні проводиться робота по проведенню навчання з питань охорони праці та електробезпеки посадових осіб та електротехнологічного персоналу. У 2017 році таке навчання пройшли  75 працівників. Для збереження здоров’я працівників та запобігання професійним захворюванням у поточному році проведено періодичні медичні огляди 322 працівників, які працюють в шкідливих умовах праці.

         З початку 2017 року в районі розпочалась робота по проведенню атестації робочих місць зі шкідливими та небезпечними умовами праці. Першими  провели атестацію робочих місць ТОВ СВП «Агроінвест», СТОВ АФ «Вербка», ТОВ «Україна –О», де на 15 робочих місцях із шкідливими та небезпечними умовами праці працює 35 чол. Зроблено заявки на проведення атестації робочих місць 6 агроформувань та 3 дитячі дошкільні заклади району.

                Звертаємось до всіх керівників і працівників підприємств, установ, організацій різних форм власності, профспілкових організацій взяти участь в проведенні заходів Дня охорони праці  та дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки, що стане запорукою збереження найціннішого – людського життя та здоров’я.

123