Договір дарування квартири, заповіт чи продаж квартири?
18.07.19

Як краще і вигідніше майно, щоб не платити податки або не зазнавати інших неприємних наслідків? Розбираємось. Багато хто впевнений в тому, що найкращим способом передачі нерухомості у власність є договір дарування.

Частково це вірно, але бувають ситуації, коли щоб уникнути різних проблем краще скласти заповіт або передати квартиру чи будинок шляхом укладення договору купівлі-продажу. Експерти впевнені в тому, що все залежить від обставин і специфіки конкретної ситуації. Якщо говорити більше предметно, то необхідно розглянути кожний з варіантів, виходячи з особливостей конкретної справи. Продаж квартири Наприклад, договір купівлі-продажу квартири (нерухомості) не варто укладати між близькими родичами, оскільки ніяких переваг він в собі не несе. Єдиним плюсом є швидкість термінів оформлення, оскільки вже через місяць покупець стає повноправним власником квартири (термін оформлення документації після того, як вона передана на державну реєстрацію).

Договір купівлі-продажу квартири краще всього укладати і в тому випадку, коли люди одружуються, тому після розлучення один з подружжя цілком зможе претендувати на половину квартири, що не можна зробити у тому випадку, якщо майно переходить в дар одному з подружжя. Враховуючи ці і багато інших обставин, при передачі об’єктів нерухомості родичі вважають за краще укладати договори дарування або використати заповіт. Тут варто врахувати ще один не менш важливий момент. Багато хто досі плутає заповіт з договором дарування, але єдиною схожою рисою цих двох угод є відсутність факту передачі грошей, як у випадку з купівлею-продажем. Тобто, нерухомість передається безоплатно, а відмінною рисою є процедура і момент моменту переходу права власності на подароване або заповідане майно. Заповіт Так, заповіт припускає перехід нерухомості спадкоємцеві тільки після смерті спадкодавця. У випадку зі складанням договору дарування нерухомість переходить в дар відразу після того, як проходить процедуру реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Обмовимося, що заповіт, на відміну від договору дарування, має бути завірений нотаріально. В іншому відмінностей не багато, тому подальший вибір залежатиме тільки від особливостей внутрішньосімейних відносин між дарувальником і обдарованим. Договір дарування За традицією під час переходу нерухомості від одного близького родича до іншого найчастіше використовують договір дарування квартири, оскільки цей документ не припускає сплату досить значного податку, а вірніше ставка податку для родичів дорівнює нулю. Податок сплачується тільки у тому випадку, якщо договір дарування укладається між “неспорідненими душами”. Майно, що перейшло в дар, вважається доходом і передбачає сплату податку, розмір якого залежить від балансової вартості житла. Експерти взагалі вважають, що з трьох можливих способів передання нерухомості у власність між родичами саме договір дарування квартири має найбільшу кількість безперечних переваг : відсутність податку на доход фізичних осіб і податку на майно, що переходить в порядку дарування. “Розщедритися” прийдеться тільки на державне мито, яке стягується за реєстрацію договору дарування і реєстрацію права на нерухомість.

 

 Якщо договір дарування укладається між неспорідненими особами, то доведеться заплатити податок на дохід фізичної особи, визначуваний від вартості об’єкта нерухомості. Але і тут є шлях, щоб зменшити цей податок. Буде цікаво:  «Чому право на приватне життя і таємницю листування не працює в Україні?» Дарувальник сам може визначити вартість своєї квартири, понизивши тим самим розмір податку в багато разів. Проте, не варто зовсім знецінювати своє житло, оскільки це може викликати в подальшому спори з податковою і додаткові процедури, що уповільнюють процес передачі нерухомості. Однак багато юристів погоджуються з тим, що їм з подібними справами щодо спростування договорів дарування, доводиться мати справу дуже і дуже рідко. Близькі родичі досить нечасо хочуть змінювати свої рішення відносно того, кому бажають подарувати своє житло. До позитивних нюансів можна віднести і мінімальну кількість документів, необхідних для оформлення договору дарування. До того ж обдаровуваній особі зовсім не обов’язково чекати шість місяців, щоб законно оформити право на майно (як у випадку із заповітом або прийняттям спадщини). Така особа може відразу почати жити в подарованій квартирі або продати її. Договір дарування: небезпечні моменти! У випадку з договором дарування є один невеликий, але досить істотний нюанс, що припускає ризик для самого дарувальника. Річ у тому, що після того, як документ підписується, майно вмить переходить в розпорядження обдаровуваного, який відразу ж може розпоряджатися їм на власний розсуд. Він може навіть одразу виселити дарувальника з квартири, тому кожен з тих, хто вирішує передати нерухомість за таким договором, втрачає усі права на об’єкт дарування. Саме через те, що люди часто плутають договори дарування із заповітом, потім просять повернути подароване, визнавши договір дарування недійсним. Довести те, що дарувальник погано розбирається в тонкощах цих документів і не хотів відразу ж втратити усі права на житло, дуже складно, а іноді – неможливо.

В цій ситуації можна сподіватися тільки на суддю, який вникне в усі нюанси питання і встане на сторону дарувальника, який сам або діти якого заявлять, що на момент підписання договору дарування дарувальник не усвідомлював власний дій або не міг керувати ними, тому передав нерухомість в дар абсолютно сторонній особі. В доказ своїм словам можна надати документи з медичних установ, свідчення свідків, фото і відеодокументи. По-іншому йдуть справи із заповітом, оскільки його можна переписувати хоч щодня, відвідуючи нотаріуса і замінюючи одного спадкоємця іншим. Чинне законодавство встановлює, що подарувати майно від імені недієздатного громадянина або малолітньої особи не можна. Вкрай негативно подібні подарунки сприймаються відносно державних службовців, оскільки це вмить викликає низку запитань до посадовця. Те ж саме стосується і дарування об’єктів нерухомості працівникам лікувальних і виховних установ і установ соціального захисту від імені тих, хто там виховується або міститься, тому заборонено реєструвати такі договори дарування. Завжди незаконними визнаються договори дарування, укладені між організаціями, що займаються комерційною діяльністю. Перш ніж відчужити майно іншим особам за певним договором, потрібно зважити всі переваги та недоліки кожного з них, адже наслідки можуть бути для Вас дуже “несподіваними”.

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт.Чечельник, вул. Святомихайлівська 7.

123