Енергоефективна реформа залишається пріоритетною і на наступний

 

Енергоефективна реформа залишається пріоритетною і на наступний рік

Впровадження енергоефективних заходів та технічна модернізація і переоснащення житлово-комунальної галузі є одним з найголовніших пріоритетів на сьогодні. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк 3 грудня, під час брифінгу «Реформування житлово-комунального господарства: підсумки року».

«Лише утеплення будинків за приблизними підрахунками складе близько 40 – 45 млрд. грн. Але цього вистачить тільки на наведення ладу. Не слід забувати, що основний житловий фонд країни було збудовано у 60-80-ті роки, а отже є надзвичайно багато іншої роботи. За нашими підрахунками, вартість комплексного підходу, який включатиме термомодернізацію будинків, реконструкцію котелень та переведення їх на альтернативні види палива - складе приблизно 55 млрд. євро. Думаю, це має зацікавити інвесторів, адже це і прибуток, і створення робочих місць», - зазначив він.

За словами Едуарда Кругляка, Держава та інвестори зацікавлені у проведенні енергоефективних заходів в Україні, оскільки вони знімають залежність країни від імпортного газу.

Крім того, завдяки ухваленому цього року закону «Про введення нових інвестиційних можливостей, забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації», український ринок відкрито для серйозних компаній, які зможуть суттєво зекономити енергресурси, що також принесе прибуток.

Також Едуард Кругляк нагадав про запроваджену Урядом Програму з утеплення житла, за якою Держава відшкодовує частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК від 20% до 70%.

«У першу чергу ці кредити беруть люди, які живають у приватному секторі. За статистикою, у нас 52% газу що йде на потреби населення – споживає приватний сектор. Тому активність від приватного сектору така висока. Кредитів взято понад 1 мільярд гривень. І до цього процесу почали долучатися ОСББ. Вони беруть кредити, як правило, на заміну вітражів у під’їздах, на утеплення дахів, на заміну інженерних комунікацій пов’язаних із встановленням теплових лічильників, на енергоощадне освітлення», - зазначив він.

Заступник Міністра також зазначив, що нині Україна є лідером з кількості учасників інвестиційної програми «Угода мерів», яка також пов’язана з питаннями енергоефективності.

«До цієї програми приєдналося 120 українських міст, які залучили понад 3 млрд. грн. з позабюджетних джерел інвестицій у сферу енергоефективності», - сказав він. Є міста передовики з енергоефективності – це Львів, Кривий Ріг, Вінниця, які на власному досвіді відчули позитив співпраці в рамках реалізації зобов’язань «Угоди мерів», - сказав він.

Частина міст-підписантів вже розробили та узгодили з Єврокомісією стратегічний План дій зі сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА