Хрещення Київської Русі


Незабаром, 28 липня, український народ відзначатиме вікопомну дату — 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Відповідно до Указу Президента України та розпорядження голови облдержадміністрації на Вінниччині відбувається низка заходів, що наближають події визначної історичної минувшини до сучасників, також Верховною Радою ухвалено постанову «Про відзначення 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря». Цей стародавній осередок духовності розташовується на скелях Дністра в Могилів-Подільському районі Вінниччини. 

Підготовка до відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря на Вінниччині стала магістральною темою обговорення під час щотижневої апаратної наради у голови облдержадміністрації Івана Мовчана. 

У ході наради керівник регіону підкреслив: позаяк ці дві дати поєднані історично та духовно і майже збігаються в часі, їх відзначення об'єднано низкою спільних заходів, більшість яких відбудеться в липні-вересні поточного року. Відзначення цих вікопомних дат на Вінниччині повинно відбутися на найвищому рівні, – наголосив голова облдержадміністрації.

"Важливість відзначення 1025-річчя Хрещення Русі для нашого народу неможливо переоцінити. Це визначна історична віха, що стала доленосною подією не тільки в церковному житті, а й зумовило цивілізаційний вектор розвитку народів історичної Русі, що складають нині простір Білорусі, Росії та України. На виконання розпорядження Президента України, цю дату відзначатимуть в усіх населений пунктах України. Мені надзвичайно приємно, що до підготовки ювілейних урочистостей на Вінниччині активно долучаються представники релігійних організацій», - зазначив Іван Мовчан.