Ігор Івасюк: Про госпітальні округи
24.01.17

З метою інформування про ситуацію щодо утворення на Вінниччині госпітальних округів, 20 січня 2017 року відбувся брифінг заступника голови – директора Департаменту освіти та науки ОДА Ігоря Івасюка та директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмили Грабович.

Звертаючись до присутніх, Ігор Івасюк зазначив: «Слід зауважити, що постанова Кабінету Міністрів України № 932, яка була видана наприкінці листопада минулого року стала основою для утворення госпітальних округів на теренах України. На виконання цієї постанови органи державної влади та місцевого самоврядування готують проекти щодо меж госпітальних округів. На теренах Вінницької області, відповідно до вищезазначеної постанови, утворено три госпітальні округи. Вони утворювалися певними етапами, тому що крім логіки, яка була правильно закладена в постанові КМУ, це відстань та час доїзду до госпітального округу, є другий критерій, який ми разом з районними державними адміністраціями, департаментом охорони здоров’я ОДА і облдержадміністрацією врахували при утворенні цих госпітальних округів в області. А саме, це логістичне сполучення з центром округу та транспортне забезпечення. Відкоригований варіант територіального поділу госпітальних округів фактично не змінився від першого варіанту. Але все ж таки певні зміни є . 
Наприклад, Іллінецький район, який планували зарахувати до Тульчинського округу — зараз належить до Вінницького. Адже з Вінниці до Іллінців на день курсує до 20 автобусів, а з Іллінців до Тульчина жодного прямого сполучення. Відбулися зміни і на півдні області. Піщанський і Крижопільський райони будуть зараховуватися до Тульчинського, а не Могилів-Подільського госпітального округу, бо до Тульчина з Піщанки зручніше добратися, ніж до Могилів-Подільського, є зручне автобусне сполучення, кращі дороги ”. 

Щодо чисельності обслуговуваного населення то Ігор Івасюк зазначив: «Госпітальні округи особливо не змінилися за кількістю обслуговуючого населення. Так, Вінницький округ обслуговуватиме біля 940 тисяч населення, в тому числі біля 400 тисяч - це жителі міста Вінниці; 360 тисяч – це Тульчинський і 298 тисяч населення – це Могилів-Подільський госпітальний округ. Цей поділ відповідає і критеріям, які закладені в постанові КМУ, і потребам територіальних громад». 

Що стосується утворення в межах госпітальних округів лікарень інтенсивного лікування І рівня, то Ігор Івасюк зауважив: «Ми можемо вносити лише певне бачення з точку зору доцільності і можливості утворення таких лікарень. Зараз питання, як догма, не стоїть про створення тієї чи іншої лікарні в тому чи іншому окрузі. В постанові лише вказується, яку приблизну чисельність населення потрібно мати для створення таких закладів. І абсолютна не йде мова, про те, скільки таких лікарень має бути в госпітальному окрузі. Ми зараз не ставимо питання про утворення лікарень інтенсивного лікування І рівня в кожному з госпітальних округів, тому що багато критеріїв потрібно врахувати для їх створення. 
Це і матеріальна база, і наявність відповідних фахівців, і зручність транспортного сполучення, навіть стан самих будівель, в яких повинні бути розташовані ці лікарні. Мова про утворення лікарень інтенсивного лікування І рівня не йде. Можливо з часом будуть створені госпітальні ради при кожному госпітальному окрузі, які нестимуть відповідальність про те, що відбувається в тому чи іншому госпітальному окрузі. І саме ця госпітальна рада прийматиме рішення, де утворювати лікарні інтенсивного лікування І рівня, а де ні. Це не буде функція ні обласної державної адміністрації, ні департаменту охорони здоров’я ОДА , тому що ця рада діятиме лише в інтересах громади, яка проживатиме на тій чи іншій території». 

У свою чергу Людмила Грабович доповнила: «Вже протягом року реформу по утворенню госпітальних округів відпрацьовує два міністерства разом. Це Мінрегіонбуд і МОЗ, і тому є дві концепції, два бачення того, як після утворення ці госпітальні округи будуть фінансово функціонувати. Чи це буде госпітальна рада і бюджетний тип фінансування, чи це буде, все-таки, страхова медицина, де полюс визначатиме кількість медичних послуг, які може отримати у даному закладі пацієнт. Тому говорити про лікарні І рівня рано, адже ще немає чітко виписаних положень про лікарні інтенсивного лікування, а відповідно і критеріїв відповідності функціонування таких закладів, шляхів їх фінансування». 

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА також наголосила: «Жодна лікарня не буде закрита, навіть якщо вона не буде лікарнею першого рівня. В кожному районі лікарня як була, так і залишається. 
На даний час всі вони належать місцевому самоврядуванню і закривати ті чи інші лікарні в нас немає повноважень. Відвідуючи медичні заклади області, представники департаменту вносять лише свої пропозиції керівництву районів щодо якості надання послуг та функціонування закладів. Більше того, всі відділення, які є в лікарні як функціонували, так і будь функціонувати. Адже у рамках процесу децентралізації кошти, як медичну субвенцію з державного бюджету, отримуватимуть органи місцевого самоврядування, і саме вони вирішуватимуть чи підтримати той чи іншій медичний заклад чи відділення лікарні чи ні».

123