Інформація щодо надання безоплатної правової допомоги
04.04.16

 

Мало хто знає про те, що в Україні вже декілька років працює інститут безкоштовної правової допомоги. На сьогодні існує розгалужена мережа центрів, де юристи, в тому числі адвокати, абсолютно безкоштовно нададуть консультації з будь-якого питання та допоможуть у складанні юридичних документів. Люди часто нехтують такою допомогою, ставлячись з недовірою, сумніваючись в її безкоштовності та доступності, проте вона справді може бути ефективним інструментом захисту прав.
Право на правову допомогу гарантоване ст. 59 Конституції України. Як було роз'яснено Конституційним Судом, положення ст. 59 потрібно розуміти як гарантовану державою можливість будь-якій особі незалежно від характеру її правовідносин з державними органами, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, юридичними та фізичними особами  вільно, без неправомірних обмежень отримувати допомогу з юридичних питань в обсязі і формах, як вона того потребує.
Саме для впровадження механізму реалізації цього права в 2011 році було прийнято закон ''Про безоплатну правову допомогу''.
Яку саме допомогу можна отримати?
Закон передбачає два види допомоги, яку особа може отримати:
Первинна правова допомога дозволяє Вам звернутися за наданням консультацій і роз’яснень з будь-яких правових питань, отримати допомогу в складанні заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних документів (процесуальним документом є,наприклад,позовна заява).
Вторинна правова допомога пов’язана з гарантуванням права особи на доступ до правосуддя і включає захист, здійснення представництва в судах і державних органах, складання документів процесуального характеру.
Хто може отримати допомогу?
Право на безкоштовну правову допомогу має кожен громадянин України та іноземець.
Право на безкоштовну правову допомогу мають пільгові категорії, в першу чергу це малозабезпечені, середньомісячний сукупний дохід чиєї сім'ї нижчий суми прожиткового мінімуму. Держава планує більш розширити категорію осіб, які потребують безоплатної правової допомоги, але на даний час Законом визначено наступну категорію осіб, які мають право на таку допомогу: особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних та соціальних і демографічних груп населення, інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; діти-сироти; діти,  позбавлені батьківського піклування;особи, на яких поширюється дія Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту"; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та  учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих); особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності, визнання їх недієздатними та поновлення цивільної дієздатності, або щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, а також особи, реабілітовані відповідно до законодавства України, стосовно питань, пов’язаних з їх реабілітацією.
Де можна отримати безоплатну правову допомогу?
За рекомендацією Міністерства юстиції України, з 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочали свою роботу у всіх регіонах України. В Гайсині також розпочав свою роботу місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Слід зазначити, що звернутися до Гайсинського центру за допомогою можуть не лише гайсинчани, а й мешканці семи інших районів області, а саме: Бершадського, Іллінецького, Немирівського, Теплицького, Тростянецького, Чечельницького районів та м. Ладижин.
Гайсинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Гайсин, 2 провулок Високовича (Кропоткіна), 2, площа 10 Травня, 10.
 
Який строк отримання правової допомоги?
Відповідь на звернення для отримання первинної допомоги надається протягом 30 днів.
Відповідь на звернення щодо отримання вторинної правової допомоги надається протягом 10 днів.
 
Адреса центру : м. Гайсин, 2 провулок Високовича (Кропоткіна), 2, площа 1 Травня, 10.
 тел.:(0434) 20111; моб.тел. (097) 224-66-96, тел. гарячої лінії 0-800-213-103
http://legalspace.org/ua/; http://legalspace.org/ua/pronas/merezha-tsentriv-kontakti.
https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid.gaisyn
 
 
 
 
 
  
 
123