Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку призначення і виплати

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги
Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 р. № 558, передбачено компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги. Компенсація призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).
10.09.2014 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 428 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року № 558», яка набрала чинності 17.09.2014 (з дня опублікування).
Вказаною постановою внесено зміни до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.
Відтепер одержувачам забезпечується можливість вибору звертатися за призначеннями компенсації за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, або ж за місцем її перебування. Крім того, скасовується необхідність додаткового підтвердження потреби у догляді за інвалідами І групи, інвалідність яких установлена безстроково. Також, передбачається запровадити електронний обмін інформацією між Міністерством соціальної політики України та Державною фіскальною службою України про фізичних осіб-платників податків, які надають соціальні послуги, а це істотно зменшить перелік документів для призначення компенсації та забезпечить щоквартальний контроль за діяльністю таких осіб щодо надання ними лише соціальних послуг.
Крім того, порядок виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, узгоджено з Бюджетним кодексом України в частині визначення джерел фінансування згаданих компенсаційних виплат.
Компенсація фізичним особам працездатного віку, які надають соціальні послуги, призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1218 грн.) у таких розмірах:
15 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам I групи;
10 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування, інвалідам II групи та дітям - інвалідам;
7 відсотків - фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам III групи та хворим, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.
Компенсація фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (949 грн.).
Одночасно зазначаємо, що змінами доповнено перелік умов, за яких компенсація не призначається:
1) фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким призначено: державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" або надбавку на догляд до державної соціальної допомоги згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам"; надбавку на догляд або державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення" і "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"; відшкодування витрат на надання послуг по догляду відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності";
2) фізичним особам, які надають соціальні послуги і отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України "Про психіатричну допомогу";
3) фізичним особам, які надають соціальні послуги на платній основі;
4) самозайнятим особам;
 
5) фізичним особам, які проходять альтернативну (невійськову) службу;
6) фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування та перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома.
 
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА