Комунальне господарство не тільки наповнює бюджет,
23.01.18

а й допомагає вирішити проблеми села за помірну ціну, - у цьому переконаний сільський голова с.Луги Василь Голоднюк. Здобутками комунального підприємства «Ірегон» Лузької сільської ради, виконанням плану надходження до місцевого бюджету за 2017 рік і планами на 2018 рік поділився Василь Іванович під час зустрічі із головою райдержадміністрації Сергієм Пустовим, головою районної ради Сергієм П’яніщуком, заступником голови РДА Ольгою Беседою, керівниками структурних підрозділів РДА.

Слід відмітити, що за 2017 рік  до загального фонду сільського бюджету  надійшло майже 1 млн. 770 тис.грн. Власних  доходів мобілізовано в сумі майже 1 млн. 230 тис.грн, що становить 130,8% плану, затвердженого органами місцевого самоврядування. Додатково понад план одержано  289,3 тис.грн.

       План на 2018 рік по власних доходах загального фонду визначено в сумі більше 1 млн. 260 тис.грн.

       Основну частину надходжень загального фонду становить плата за землю, так за 2017 рік надходження по даному податку склали  633,2 тис.грн. План на 2018 рік - 690,0 тис.грн, темп росту становить 110,8% планових призначень. Єдиного податку за минулий рік одержано в сумі 529,8 тис.грн, план 2018 року -  520,0 тис.грн.

     За 2017 рік проведено видатків на загальну суму більше 1 млн. 450 тис.грн, з них: дошкільний заклад – 378,3 тис.грн, заклад   культури – 125,9 тис.грн, на соціальний захист – 40,2 тис.грн, на благоустрій села – 55,1 тис.грн, оплата за електроенергію по  вуличному  освітленню – 31,3 тис.грн, на утримання доріг -18 тис.грн та інші.

Затверджений план по видатках на 2018 рік по загальному фонду більше 1 млн. 600 тис.грн, в т.ч.:

- на сільську раду – 773,5 тис.грн;

- на ДНЗ – 477,6 тис.грн;

- на заклад культури  - 214,8 тис.грн;

- на соціальний захист населення  - 62,0 тис.грн;

- на благоустрій села – 72,4 тис.грн;

- на ремонтні роботи доріг - 12,0 тис.грн та інші субвенції.

Приємно бачити, як оновилося село: прокладено сучасні тротуари, проведено ремонтні роботи фасаду сільської ради, Меморіалу Слави, пам'ятника жертвам голодомору та політичних репресій, здійснюється благоустрій, проведено освітлення вулиць. А ще – ошатна автобусна зупинка, з якої починається знайомство із селом.

         

Із 2005 року при Лузькій сільській раді працює КП «Ірегон». Основний вид діяльності підприємства – розпилювання деревини. Спілкуючись із очільниками району, керівник - Леонід Чусов зазначив, що за 2017 рік дохід від проведених робіт склав 48 тис.грн. Це невелика сума, але «Ірегон» забезпечує двох людей робочими місцями, а односельців – необхідними пиломатеріалами.

   

В ході робочої поїздки керівники району відвідали Лузьку школу та дошкільний навчальний заклад. Для дітей створено гарні умови для навчання і відпочинку: тепло і затишно. Сьогодні у школі навчається 48 учнів, тому є проблема із наповнюваністю класів. Голова райдержадміністрації Сергій Пустовий наголосив на впровадженню освітньої реформи уже із нового навчального року. Тому на дирекцію закладу покладено завдання підготувати класну кімнату і шкільні меблі, як того вимагає програма «Нова українська школа».  – Комп’ютеризоване місце для вчителя, який має пройти спеціальну перепідготовку та сучасні парти для першокласників – це перші кроки, які мають зробити освітяни за підтримки місцевих бюджетів, - наголосив Сергій Михайлович.

   

Побувавши у медичному закладі с.Луги, голова районної ради Сергій П’яніщук зазначив, що в амбулаторії тепло і проведено ремонтні роботи. Сільський голова зауважив, що у бюджеті сільської ради  на 2018 рік виділено 10 тис. грн. на придбання медикаментів.

   

Відвідуючи сільський будинок культури і бібліотеку, Василь Іванович зазначив, що для відпочинку односельців відремонтовано актову залу, у якій регулярно відбуваються різні заходи, встановлено більярдний та тенісний столи. У селі є й своє радіомовлення, завдяки якому усі жителі знають, які події відбуваються у їхній територіальній громаді.  – Нас (голову і депутатський корпус) обрала громада, отож маємо працювати прозоро і бути підзвітними своїм виборцям, - запевнив сільський голова.

         

 

123