Контроль за додержанням законодавства про працю
14.11.17

За письмовою заявою роботодавця інспектори праці можуть проводити аналіз стану додержання законодавства про працю та надавати рекомендації щодо його застосування. За результатами проведеного аналізу складається довідка. Це передбачено п. 31 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 (Порядок).

Разом з тим Державна служба України з питань праці в листі від 16.08.2017 № 8453/4.1-ДП-17 наголосила, що Порядком не передбачено застосування заходів впливу у зв’язку з порушенням законодавства про працю після проведення аналізу стану додержання законодавства про працю та складання довідки.

Заходи із притягнення до відповідальності винної в допущенні порушень посадової особи вживаються відповідно до п. 27 Порядку за наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом інспекційного відвідування або актом невиїзного інспектування, після розгляду зауважень об’єкта відвідування (у разі їх надходження) і проведення аналізу матеріалів інспекційного відвідування чи невиїзного інспектування.


Олександр ІКОННІКОВ,                           
головний державний інспектор  
Управління Держпраці у Вінницькій області

123