Легалізація зайнятості населенння - джерело поповнення бюджету
20.03.17

Під головуванням голови районної робочої групи – Віталія САВЧУКА – першого заступника голови РДА відбулося засідання районної робочої групи з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та реалізації державної політики у сфері зайнятості населення.  Відкриваючи засідання, Віталій Володимирович окреслив основні проблемні питання, а саме: дотримання мінімальної заробітної плати, недопущення «зрівнялівки» у нарахування заробітної плати для працівників різної кваліфікації, легалізація зайнятості населення.

Детальніше про стан виплати заробітної плати в районі  та заходи щодо легалізації зайнятості населення, які проводяться районною робочою групою доповів начальник управління праці та соціального захисту населення – С.М. Мартинюк. Зокрема, начальником управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Станіславом МАРТИНЮКОМ було повідомлено, що рівень номінальної заробітної плати у Чечельницькому районі по статистичним даним залютий 2017 року становить 4560,6 грн., що на 1976,3грн. (або на 76,5%)  більше, ніж в лютомуминулого року (2584,3 грн. лютий 2016р.).  По сільському господарству номінальна заробітна плата за лютий 2017р. становить 3766,7 грн., що на 1751,0грн. (або на 86,9 %)більше в порівнянні з минулим роком (2015,7 грн. - лютий 2016р.). По промисловості заробітна плата за лютий 2017р. становить 3508,8 грн., що на 2053,9грн. (або на 141,2 %)більше в порівнянні з лютим минулого року (1454,9 грн. - лютий 2016р.).

Районною робочою групою з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та реалізації державної політики у сфері зайнятості населення здійснюється  вивчення стану справ на підприємствах, організаціях та в фізичних осіб-підприємців.

Так, від початку року робочою групою здійснено 2 рейди з  вивчення  стану справ на 25 підприємствах,  організаціях та ФОП району, в результаті яких не виявлено  працівників, з якими не укладені трудові договори.

Ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо підвищення мінімальної заробітної плати, змін у законодавстві про працю та змін у законодавстві. З цією метою роздано 29 пам’яток роботодавцям щодо розміру мінімальної заробітної плати та розмірів штрафів за порушення законодавства про працю.

В ході засідання районної робочої групи було заслухано 4 роботодавці, які доповіли про стан виплати заробітної плати працівникам.

По закінченню засідання голова районної робочої групи – Савчук В.В. акцентував увагу на активізації виконання заходів, передбачених розпорядженням голови райдержадміністрації від 31 січня 2017р. № 47 «Про забезпечення в районі контролю за додержанням  законодавства про працю та зайнятість населення».

123