«Ми готові до будь-яких публічних звітів щодо використання бюджетних коштів»

На цьому наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко під час брифінгу щодо використання коштів обласного бюджету, який відбувся в приміщенні облдержадміністрації 2 жовтня.

Необхідність організації брифінгу з цього питання Андрій Гижко пояснив тим, що останнім часом почастішали закиди на адресу обласної державної адміністрації про неправомірність використання коштів обласного бюджету.

Як зазначив Андрій Гижко, на президії обласної ради 26 вересня було заплановано заслухати головних розпорядників коштів обласного бюджету з питань використання коштів, виділених на потреби територіальної оборони та на заходи з енергозбереження.

Президія не відбулась через невчасну підготовку роздаткових матеріалів для депутатів обласної Ради, проте провину за це, були спроби перекласти на обласну державну адміністрацію, ніби через її небажання і неготовність звітувати з даних питань.

«Ми виступаємо за прозоре і законне використання коштів з бюджету, за звітування тільки мовою цифр, без будь-якої політичної складової» - підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації, -« Є законодавчо встановлений порядок звітності: звіт про використання коштів, які передбачені в обласному бюджеті на ті чи інші видатки є елементом загальної звітності, яка подається обласною державною адміністрацією обласній раді. Іншими словами на засіданні президії галузеві управління облдержадміністрації мали звітувати про певні фінансові-економічні показники, використовуючи при цьому лише оперативну інформацію, оскільки офіційна (казначейська) звітність, яка була в їх розпорядженні на кінець вересня – це звітність станом на 1 вересня 2014 року, майже місячної давності» - наголосив Андрій Гижко. 

За його словами, згідно статті 80 бюджетного кодексу, обласною державною адміністрацією або її галузевими підрозділами буде представлено звіт обласній Раді про використання коштів обласного бюджету по всіх видатках, в тому числі і по енергозбереженню та інших, про які зазначав голова обласної Ради. Але це буде зроблено у терміни та спосіб, визначені чинним законодавством та на підставі матеріалів офіційної казначейської звітності.

Спілкуючись із журналістами, Андрій Гижко відзначив, що існує певна процедура освоєння бюджетних коштів, яка передбачає оплату після виконання робіт і підписання акту виконаної роботи.

«Часовий проміжок із 22 липня до 1 жовтня якраз є оптимальним періодом для того, щоб освоїти кошти на енергозбереження. За цей час було виготовлено проектно-кошторисну документацію, зроблено у короткий термін її експертизу. На об’єктах бюджетної сфери, визначених для переоснащення котлами, що працюють на альтернативних видах палива, завершуються роботи по їх монтажу та введення в експлуатацію».

Всього ж на Вінниччині нараховується понад 5 тис. бюджетних закладів. За словами першого заступника голови облдержадміністрації, усі вони сьогодні на 100 % готові до роботи в осінньо-зимовий період. 146 бюджетних об’єктів області (із 500 по Україні) оснащуються обладнанням , що працюватиме на альтернативному паливі, що дасть можливість зекономити 7 млн кубів газу.

«Хочу запевнити, що рівень контролю даного питання в обласній державній адміністрації на сьогодні є пріоритетним та найвищим, тому що саме орган виконавчої влади та голова облдержадміністрації несе персональну відповідальність, яка визначена законодавчо, перед людьми та центральною владою держави за забезпечення підготовки до опалювального сезону та стабільну і належну роботу закладів соціально-культурної сфери області взимку»,- підкреслив посадовець. 

Андрій Гижко озвучив ряд заходів, вжитих обласною державною адміністрацією щодо фінансового забезпечення проведення заходів з підготовки території області до оборони та захисту населення від військового втручання на виконання рішення 25 сесії обласної ради 6 скликання від 12 травня 2014 року №707. Виділено бюджетних коштів:
- Могилів-Подільському Прикордонному регіону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України на посилення охорони державного кордону – 138,0 тис.грн.;
- Вінницькому обласному військовому комісаріату 2159,4 тис.грн.;
- Головному управлінню Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області – 102,0 тис.грн.;
- Військово-медичному клінічному центру Центрального регіону 650,0 тис.грн.;
- Департаменту цивільного захисту облдержадміністрації на заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення 762,9 тис.грн.

Виконавцями вказаних заходів забезпечено повне освоєння коштів, крім Вінницького обласного військового комісаріату, залишок на рахунку якого на кінець минулого тижня складав 1881,4 тис.грн. – кошти на оплату засобів захисту (бронежилети, шоломи) після їх фактичного надходження та повного виконання договірних зобов’язань підрядною організацією. Пов’язано це із необхідністю проведення тендерних процедур, згідно законодавства України.

Наступне питання, яке оприлюднив Андрій Гижко - залучення в область коштів Світового банку. 
Вартість задекларованих Світовим банком інвестицій в охорону здоров'я області – понад 32 мільйони доларів США. Частка співфінансування обласного бюджету – 10% від цієї суми. Термін реалізації проекту – 5 років.

За рахунок вказаних коштів,зауважив посадовець, планується добудова приміщення нині функціонуючого комунального закладу «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології», створеного на базі міської клінічної лікарні №1 міста Вінниці, метою функціонування якого є покращення рівня надання медичної допомоги хворим з серцево-судинною патологією.

Оскільки кардіологічний центр охоплює лікувально-профілактичними послугами населення всієї області, то завдання всіх гілок її влади – не втратити цього шансу, залучити в галузь охорони здоров'я кошти, які дадуть змогу докорінно змінити ситуацію із наданням медичних послуг кардіологічним хворим.

Підсумовуючи зустріч, Андрій Гижко наголосив: «До питань бюджету необхідно підходити надзвичайно фахово, обласну раду закликаю до конструктивної роботи, а політичні питання обговорювати на «круглих столах»