На Вінниччині обговорили хід та етапи впровадження медичної реформи
09.02.18

В прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулась прес-конференція директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмили Грабович.

В ході прес-конференції очільниця Департаменту окремо зупинилась на питанні впровадження реформи охорони здоров’я, нової системи фінансування галузі, а також розповіла про хід виконання в області Урядової програми «Доступні ліки» та реімбурсації препаратів інсуліну.

«З липня по грудень минулого року вийшли чотири базових Закони, що стосуються медичної галузі. Зокрема, мова йде про Закон щодо автономізації комунальних закладів охорони здоров’я, про державні фінансові гарантії надання медичної допомоги, про сільську медицину, а також зміни до закону про бюджет нашої країни. Також ми очікуємо додатково ряд нормативних підзаконних актів, які вже знаходяться в стані розробки в Міністерстві охорони здоров’я та в Мінрегіонбуд, який також задіяний в реформі первинної ланки медичної сфери», - зазначила Людмила Грабович.

Розповідаючи про мережу закладів охорони здоров’я первинної ланки посадовиця зауважила, що в області функціонує 41 центр надання первинної медико-санітарної допомоги та 3 ще реєструється. Окрім того, на Вінниччини працює більше 300 амбулаторій загальної практики, 808 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

Що стосується етапів впровадження медичної реформи, то розпочнеться вона із закладів первинного рівня, які до кінця 2018 року мають перетворитись у некомерційні комунальні підприємства. Ті заклади, які цього не зроблять не отримуватимуть фінансування з державного бюджету та не отримуватимуть субвенції. Натомість їх утримання повністю покладатиметься на місцеві бюджети. Відповідно до графіку з 1 квітня має розпочатись приписна кампанія, яка передбачає підписання пацієнтами декларації з сімейним лікарем, якого громадяни обиратимуть самостійно.

Окрім того, реформування системи охорони здоров’я передбачає створення Національної служби здоров’я України, яка втілюватиме державну політику в сфері охорони здоров’я та з ІІ півріччя фінансуватиме первинну ланку медичних закладів за принципами кавітації, тобто кошти надходитимуть за кожного приписаного пацієнта.

Також Людмила Грабович розповіла про зміни, які торкнуться закладів вторинного рівня області: «Стосовно вторинної ланки, то ми працюватимемо на випередження. Так, відповідно до рішення керівництва обласної державної адміністрації, буде розпочата робота із створення в області госпітальних округів. Стосовно даного питання вийшло розпорядження Кабінету Міністрів України та розпорядження голови обласної державної адміністрації, відповідно до якого в області буде створено 4 госпітальні округи. Окрім того, проведено ряд зустрічей з головними лікарями медичних установ, які входитимуть до госпітальних округів, з головами районних державних адміністрацій та головами об’єднаних територіальних громад щодо даного питання. Наразі перед ними стоїть важливе завдання – утворити госпітальні ради, які являють собою функціональне об’єднання, метою якого є надання якісної та своєчасної медичної допомоги на другому рівні».

Таким чином завдяки створенню госпітальних округів будуть утворюватись саме ті медичні заклади, які потрібні громадам на тій чи іншій території.

Якщо говорити про медичні заклади третинного рівня, то їх реформування припадає на початок 2019 року. Основною метою реформування є чітке розмежування функції та виключення можливості дублювання закладами третинного рівня послуг, які відповідають вторинному рівню, а надавати дійсно якісні висококваліфіковані медичні послуги третинного рівня. Задля цього протягом 2016-2017 років проводилась значна реконструкція, модернізація та оптимізація закладів третинного рівня. Окрім того закуплено значну кількість високотехнологічного обладнання, яке дозволить якісно покращити надання медичних послуг закладами третинного рівня.


123