На Вінниччині підведено підсумки реалізації проекту

На Вінниччині підведено підсумки реалізації проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні”


В рамках проекту «Поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні», що реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні, 14 листопада 2013 рокувідбулася підсумкова конференція «Досвід поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, у Вінницькій області».
Захід організовано та проведено управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації спільно з громадською організацією «Прогресивні жінки», яка є виконавчим партнером проекту.
Мета конференції - обговорення результатів реалізації вищезазначеного проекту, зокрема у Вінницькій області, та напрацювання рекомендацій щодо подальших кроків та дій.
Захід відбувся за участю представників Міністерства соціальної політики України, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда - Україна», департаментів, управлінь облдержадміністрації, служб та відомств, громадських організацій області, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.
Із відкриттям конференції всіх учасників привітала заступник голови обласної державної адміністрації Любов Спірідонова. Вона зазначила, що торгівля людьми має глибокі економічні та соціальні корені та є прямим порушенням прав людини.
Продовжив захід національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Кириленко. У своєму виступі вінзвернув увагу на те, що важливою складовою роботи Координатора проектів ОБСЄ в Україні є тісна співпраця з органами державної влади щодо реалізації проектів у напрямку запобігання торгівлі людьми.
Про перші результати поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні, у своїй презентації повідомила начальник відділу з протидії торгівлі людьми Департаменту гендерної політики та оздоровлення дітей Міністерства соціальної політики України Олена Фаримець. У своєму виступі вона також окреслила національну стратегію у сфері протидії торгівлі людьми.
В ході проведення заходу зазначалося, що у Вінницькій області встановлено три статуси особи, яка постраждала від торгівлі людьми. «Робота у цьому напрямку є новою і потребує високого фахового рівня, - зазначила у своєму виступі Олена Стоялова, начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації. Важливим позитивним моментом стала підготовка фахівців, які працюють у сфері надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми. В рамках проекту підготовлено 23 тренери із Калинівського, Могилів-Подільського, Козятинського, Немирівського, Ямпільського, Тиврівського районів, міст Могилів-Подільський та Вінниця. Підготовленими тренерами вже проведено тематичні тренінги для працівників відділів у справах сім’ї та молоді райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення та 7 тренінгів, в яких взяли участь міждисциплінарні групи з 11 районів та міст обласного значення. За підтримки ОБСЄ для підготовлених фахівців проведено супервізії, під час яких можна було обговорити складні практичні питання.»
В ході проведення заходу фахівці, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, обмінювались досвідом роботи, ділилися своїми досягненнями та проблемами, шукали шляхи їх вирішення.
Учасникам конференції вдалося обговорити та проаналізувати результати реалізації проекту, надати конструктивні пропозиції щодо удосконалення механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, визначити, що механізм взаємодії у Вінницькій області буде і надалі удосконалюватись із врахуванням особливостей нашого регіону та викликів часу.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю ОДА