Не паліть сміття!
07.12.16

    Відповідно до статті 35-1  Закону України «Про відходи»  спалювання побутових відходів і сміття дозволяється лише у спеціально відведених місцях  чи  спеціальних об’єктах, з метою отримання теплової чи електричної енергії.

    Тож громадяни, які самовільно спалюють  побутові відходи і сміття можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності на підставі ст. 82 Кодексу України про адміністративні  правопорушення,  яка передбачає штраф від 340 до 1360 грн.  Статтею 52  Кодексу України про адміністративні  правопорушення передбачено накладання  аналогічного штрафу   за забруднення сільськогосподарських та інших земель відходами .

    Згідно статті  771   випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю  у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу - тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до десяти неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян.

      Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

      Окрім цього продукт горіння побутових відходів, листя, сміття дуже шкідливі для здоров’я  людини. Особливо небезпечні вони для тих хто хворіє легеневими чи серцево-судинними захворюваннями.  

     Одже єдиним правельним варіантом вирішення проблеми зі сміттям та  побутовими відходами є їх вивезення на сміттєзвалища. Такі місця визначають сільські  та селищні ради.

    Так в Чечельницькому районі визначено 19 місць вивезення відходів. Інформацію про них можна дізнатись у сільські та селищній радах. Також ця інформація розміщена  в інтернеті на спеціальних  сайтах Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

    Районна державна адміністрація закликає  не забувати, що   статтею 50 Конституції України   гарантується  кожному  безпечне для життя і здоров'я довкілля.  Починаючи боротьбу із підпалами у своєму дворі, вулиці, парку, в місцях відпочинку ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на вашому боці.

    Повноваження щодо контролю за дотриманням екологічного законодавства має державна  екологічна інспекція. Але у зв’язку з скороченням контролюючих органів  сьогодні в обласній екологічній інспекції один фахівець обслуговує декілька районів області.

    Тому при виявленні фактів порушення діючого законодавства слід звернутись до  сільської чи селищної ради, при яких створені адміністративні комісії. Комісія може вийти на місце події зафіксувати факт порушення, провести опитування свідків. Далі матеріали можуть бути направлені до контролюючих органів  чи до суду.   

Місця вивезення відходів на території Чечельницького району Вінницької області

123