Не за кількістю, а за якістю
15.05.18

Мінрегіон оприлюднив нові дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування. Нововведенням у дослідженні реалізації завдань реформи є результативність роботи областей у формуванні об’єднаних територіальних громад  саме за кількісним показником населення, яке проживає на територіях ОТГ, у співвідношенні до загальної кількості населення області. Такий індикатор чіткіше відображає реальний стан формування спроможних громад в області і наглядно показує кількість громадян, які змогли скористатися результатами реформи, а яким місцева влада цей шлях перекриває. Про це повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, коментуючи дані Моніторингу.

"Ми постійно досліджуємо, як рухається процес формування  територіальної основи місцевого самоврядування, процес децентралізації, а в цьому контексті – і реалізація завдань секторальних реформ. Чим швидше ми сформуємо спроможні громади, тим швидше в нас підуть інші реформи, зокрема секторальні і, особливо такі складні, як медична реформа. Лише в межах спроможних  громад органи самоврядування можуть забезпечити якісні послуги громадянам і забезпечити сталий розвиток відповідних територій. Додаткові можливості відкриваються для міст обласного значення та їх суміжних громад із набуттям чинності закону про добровільне приєднання. Таким чином ми переходимо від кількісних показників до якісних. Параметр, що показує кількість громад, утворених в тій чи іншій області, тимчасово залишається, але він вже не пріоритетний", - пояснив В’ячеслав Негода.

 


Рейтинг областей щодо формування ОТГ




На першій позиції залишається Житомирська область. В цьому регіоні в об’єднаних територіальних громадах проживає вже 37,2% населення від загальної кількості населення області. На Хмельниччині чисельність жителів в ОТГ складає 36,7%, в Чернігівській області – 35,6%, в Тернопільській – 32%, Чернівецькій – 31,3%. Натомість в Дніпропетровській області, одного з лідерів реформ, в ОТГ проживає всього 15,1% населення. Але варто врахувати, що в індустріальних областях більша частина жителів мешкає у великих містах. Тому формування навколо міст шляхом приєднання сусідніх громад суттєво змінить динаміку формування ОТГ.

"Ці дані допоможуть регіонам визначити подальші напрямки руху у впровадженні завдань реформи. В цілому в Україні на території об’єднаних громад проживає 18% населення. Разом з тим майже 50% - це населення міст обласного значення і 33% - населення сільських, селищних громад, міст районного значення до цього часу не були задіяні в процесі формування спроможних громад. Отже, поки зарано заспокоюватися, попереду набагато складніші завдання. Але ті, хто займає пасивну позицію, хто все ще очікує, позбавляють свої громади перспектив розвитку", - сказав перший заступник Міністра.

Ознайомитися з Моніторингом процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування станом на 10 травня 2018 року можна ТУТ


Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

123