Незадекларованій праці - НІ
10.08.17

Неофіційне працевлаштування означає обмежені права на пенсію, позбавлення соціальних гарантій та можливості захистити свої трудові права у разі конфлікту з роботодавцем.

                                                    Шановні роботодавці!

Легалізуйте зайнятість працівників та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить: зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо негайно зареєструвати належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками. У випадку ігнорування цієї вимоги контролюючі органи  будуть застосовувати всі заходи впливу за порушення законодавства з праці у межах їх компетенції.

Довідково:

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII, абзац шостий частини другої статті 265 Закону України «Про оплату праці» замінено трьома новими абзацами такого змісту:

 недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

 вчинення дій, передбачених абзацом шостим цієї частини, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому цієї частини (щодо перевірок легального використання праці громадян) - у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

 порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим - сьомим цієї частини, - у розмірі мінімальної заробітної плати».

Нагадуємо, що з 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати складає 3 200 гривень, відповідно, адміністративна відповідальність за кожного неоформленого працівника складає 30 мінімальних заробітних плат - 96 000 грн.

 

Шановні працівники!
 

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав (Управління Держпраці в області,  Національної поліції України в області), а також до суду.

Влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що:

 вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці;

 не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат), доплат за роботу в нічний час, за наднормативні роботи і роботу у святкові дні, а також індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу інфляції;

 не буде виплачено вихідну допомогу (середньомісячну зарплату) при звільненні працівника через скорочення штатів;

 не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;

 не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною, грошової компенсації за невикористану відпустку;

 не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;

 при досягненні пенсійного віку не буде права на реальну трудову пенсію;

 не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов′язана зі шкідливими умовами праці);

 не буде права на охорону праці;

 не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок - на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;

 працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;

 відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду допомог та субсидій;

 фахівця можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат «в конвертах», майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами періодичного медичного огляду.


Олександр ІКОННІКОВ,
головний державний інспектор  
Управління Держпраці у Вінницькій області

123