Німеччина стала ближчою
17.06.16

У період з 29 травня по 05 червня 2016 року, у рамках угоди між урядом Федеративної Республіки Німеччини та урядом України у сфері охорони довкілля від травня 1993 року, та відповідно до рішення німецько-української керівної групи цієї угоди, Федеральним агентством з охорони навколишнього середовища (BFN) на замовлення Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та ядерної безпеки Німеччини (BMUB), директор національного   природного  парку  «Кармелюкове  Поділля»  Романчук О.П. взяв участь у складі делегації Міністерства екології та природних ресурсів України у двосторонній робочій зустрічі у рамках проекту на 2016-2020 роки з питань розвитку потенціалу природоохоронних територій в Україні, відповідно Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
До складу делегації входили керівники  природоохоронних  установ, підпорядкованих Міністерству екології та природних ресурсів України.
Робота делегації розпочалася 30 травня 2016 року у місті Берлін з зустрічі з представником Федерального міністерства екології, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів міністерства та професором Міжнародної Академії охорони природи Гансом Д. Кнаппом.
Всі наступні дні делегація перебувала на території біосферного резервату «Південно-східний Рюген», який розташованийна острові Вільмде знаходиться філіяМіжнародної Академії охорони природи.
Під  час  проведення Міжнародною Академією охорони природи семінару 
 Ганс Д. Кнапп детально розповів про існуючу систему природоохоронних територій в Німеччині. Зокрема, він відмітив, що в біосферних резерватах та національних природних парках Німеччини, поряд з охороною, велика увага приділяється взаємодії природоохоронних територій з зацікавленими територіальними громадами. Особливо наголошувалося на нову концепцію, яка передбачає впровадження нових підходів до збереження біорізноманіття, в центрі яких знаходиться людина. Тому в Німеччині одним із основних завдань є збереження як природних, так і культурних цінностей.
Під час семінару відбулися виступи-презентації кожного з учасників української делегації з метою представлення природоохоронних територій, які вони очолюють.
В  виступі, що презентував Парк «Кармелюкове  Поділля» було  зроблено  особливий  наголос на ті кроки, які здійснює адміністрація установи для поглиблення співпраці з територіальними  громадами, які знаходяться в зоні діяльності природоохоронної установи.
Делегація  відвідала національні парки «Нижня долина Одера», «Ясмунд», «Передньопомеранські лагуни», а також біосферний резерват «Шорфгайде-Хорін», в ході чого, учасники  отримали повну інформацію про правові засади їх створення, структуру управління, завдання, роботу рейнджерської служби.
Особливістю європейського підходу до структури зонування природоохоронних територій є те, на відміну  від  України, що  більша частина території перебуває у не державній, а в приватній, чи інших формах власності. Площа заповідної зони порівняно незначна, натомість площа перехідної зони складає більше половини території. 
Перед  учасниками  делегації  виступили професор Міхаел Зуков, який є засновником однойменного фонду та виконавчий директор фонду Улі Гребенер, які детально ознайомили учасників делегації з роботою Фонду, щодо фінансової підтримки природоохоронних об’єктів у країнах, що не входять до Європейського Союзу.
Була відмічена  пріоритетність розроблення та реалізація проектів зі створення та розширення біосферних резерватів. Як зазначив  професор Міхаел Зуков, в Німеччині існує нормативно-правова база, відповідно до якої встановлено чіткий порядок створення нових та розширення існуючих біосферних резерватів.
Учасники делегації мали можливість також познайомитись з роботою фермерського господарства, яке територіально входить до перехідної зони біосферного резервату «Шерфгайде-Хорін».
Вивчення  досвіду функціонування природоохоронних установ у Німеччині показує  приклад для вдосконалення нормативно-правової бази у природоохоронній галузі та розвитку потенціалу природоохоронних територій в Україні. Отримана  інформація про діяльність  національних парків Німеччини буде обов’язково використана  для покращення й оптимізації діяльності Національного природного парка «Кармелюкове Поділля».
                
123