Новий рік - нові правила
04.01.18

1 січня в Україні почали діяти багато змін до норм та законів. Серед найважливіших - збільшення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, зміни у Правилах дорожнього руху. Також починають діяти низка змін у пенсійному забезпеченні та змінюються важливі для багатьох ставки акцизів на популярні товари. Окрім того, змінюються правила в’їзду в Україну для росіян.

Збільшення зарплат

З 1 січня 2018 року мінімальна платня підвищується на 523 гривні і складатиме 3723 гривні.

Під час ухвалення бюджету урядовці пообіцяли, що вже за результатами першого кварталу цього року розмір мінімальної заробітної плати можуть підвищити до 4200 гривень на місяць. У міністерстві освіти також заявили, що з січня підвищать платню вчителям на чверть.

Підвищення пенсійного страхового стажу

Суттєво збільшується мінімальний необхідний стаж роботи для отримання пенсії за віком - з 15 до 25 років. У майбутньому щороку мінімальний стаж збільшуватися на 1 рік. До 2028 року він має сягнути 35 років для чоловіків і 30 років - для жінок. При цьому вік виходу на пенсію залишається незмінним - 60 років. Якщо стаж є меншим за 25, але більшим за 15 років, вийти на пенсію можна буде у 63 роки.

Дорожчі цигарки

Акциз на тютюнові вироби підвищуються майже на 30%. У роздрібній торгівлі одна пачка цигарок може подорожчати на 2-7 гривень. З кожним роком у майбутньому акциз буде підвищуватись на 20%, поки не досягне європейського рівня у 90 євро за тисячу цигарок. Зараз в Україні акциз складає приблизно 20 євро за тисячу штук.

Нові правила в'їзду з Росії

Від тепер громадяни Росії зможуть в'їжджати в Україну тільки за біометричними паспортами або після фіксації біометричних даних на кордоні. Планується, що громадяни Росії матимуть попередньо інформувати про намір в'їхати до України, заповнивши спеціальну форму. А при перетині кордону пройти біометричну ідентифікацію.

Правила дорожнього руху

В Україні з 1 січня 2018 року в межах населеного пункту можна вести авто зі швидкістю до 50 км/год. Таке рішення ухвалив Кабмін 10 листопада.

На сьогоднішній день у переважній більшості країн ЄС дозволена швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах становить не більше 50 км/год, а в окремих пунктах - 30 км/год. Таким чином, прийняття акта дозволить наблизити національне законодавство до законодавства Європейського Союзу.

Прожитковий мінімум

1 січня прожитковий мінімум в Україні зафіксовано на рівні 1,7 тисяч гривень на одну особу. Збільшувати його суму чиновники планують двічі протягом 2018 року.

"Сміттєва культура"

Починаючи від 1 січня українців змусять сортувати сміття за видами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик та папір. Для цього на подвір'ях мають стояти окремі контейнери для кожного виду сміття, а сортувати його повинні самі українці.

Усе це передбачене нормами чинного закону України "Про відходи".

Нагадаємо, що від 31  грудня 2017 року між Україною та ОАЕ почав діяти безвізовий режим. Українці, які володіють дипломатичними і службовими паспортами з безконтактним електронним носієм (біометричні паспорти), строк дії яких становить не менше 6-ти місяців, можуть в’їжджати, виїжджати, прямувати транзитом та перебувати без віз на території ОАЕ терміном до 90 днів протягом кожних 180 днів.

123