30.11.16

З метою реалізації рівних прав і можливостей інвалідів та їх соціального захисту, усунення бар'єрів, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню потреб таких осіб, Чечельницький районний центр зайнятості постійно співпрацює з органами виконавчої влади, роботодавцями, громадськими організаціями та іншими соціальними партнерами. Прикладом такого партнерства є засідання «круглого столу», проведеного 30 листопада 2016 року в приміщенні Чечельницького районного центру зайнятості на тему: «Об’єднуємо зусилля для зайнятості кожного».
Для обговорення існуючих проблем соціального захисту громадян з інвалідністю за круглим столом зібрались представники органів влади, спеціалісти соціальних установ, а саме: заступник голови Чечельницької РДА Беседа Ольга Віталіївна, директор центру зайнятості  Котенко Олена Миколаївна, заступник начальника Бершадського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Вінницької області Іванова Людмила Сергіївна, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Мартинюк Станіслав Миколайович, заступник головного лікаря КЗ «Чечельницький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Янчук Іван Юхимович, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Істратова Наталія Дмитрівна, а також інваліди, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.
Відкрила засідання директор центру Олена Котенко, яка запропонувала кожній особі з обмеженими можливостями презентувати себе. Безробітні знайомилися з іншими учасниками круглого столу, розповідаючи про свою освіту, останнє місце роботи, свої уподобання та побажання майбутньої роботи.
Олена Миколаївна наголосила, що районний центр зайнятості проводить роботу по забезпеченню зайнятості громадян з обмеженими фізичними можливостям, які звернулися за сприянням у  працевлаштуванні, спільно із соціальними партнерами та зацікавленими організаціями.
Відповідно до законів "Про зайнятість населення" та "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" служба зайнятості з урахуванням побажань, стану здоров'я, здібностей і професійних навичок сприяє працевлаштуванню інвалідів (з урахуванням рекомендацій МСЕК) на робочі місця. Так, упродовж  10- ти місяців 2016 року   послугами служби зайнятості скористалися  31 особа з вадами здоров'я, 85,7 % з яких  інваліди ІІІ групи та 14,3% — ІІ  групи.  Працевлаштування інвалідів – актуальна проблема для усієї України, і району зокрема. З  метою інтеграції осіб з інвалідністю у суспільне життя, попередження негативного ставлення роботодавців до їх працевлаштування, служба зайнятості проводить роботу з підвищення  конкурентоспроможності  таких людей, здійснює інформаційно-роз’яснювальну роботу  щодо  самозайнятості  цієї категорії, виносить питання першочергового працевлаштування інвалідів на семінари з ротододавцями.
Протягом  січня-жовтня 2016  року за допомогою служби зайнятості працевлаштовано 10  осіб з числа осіб з обмеженими фізичними можливостями. Рівень працевлаштування склав-32,3%.
На  громадські роботи та роботи тимчасового характеру   було направлено  8 осіб   з даної категорії безробітних  в т.ч. на громадські роботи в Каташинську та Тартацьку сільські ради було направлено 3 чол.
На професійне навчання  направлено 5 осіб ,з яких 5 чол. проходили підвищення кваліфікації безпосередньо на виробництві за професією «Тракторист-машиніст с/г виробництва»,водій автотранспортних засобів машиніст(кочегар)котельні, в СТОВ «АФ,Ольгопіль», ТОВ «Стратіївський Агроресурс» , ТОВ «АФ «Ободівка»  та ін.
Проведено 80 семінарів з роботодавцями, де надавалася інформація про інвалідів, які бажають працевлаштуватись, наголошувалося про відповідальність за дотримання чинного законодавства щодо подання інформації про вільні робочі місця для інвалідів та порядок працевлаштування таких осіб.
З метою сприяння виконанню нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів підприємствам, установам, організаціям, у тому числі фізичним особам, які використовують найману працю направлено 89 ініціативних листів.
З метою залучення безробітних до власної справи протягом  січня – вересня 2016 року було проведено 17  семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність, (8 семінарів „Як розпочати свій бізнес»,  9 семінари – «Від бізнес ідеї до власної справи»), в яких взяли участь 184  особи, з них 12 осіб з інвалідністю.
Протягом звітного періоду з числа інвалідів, жоден не виявив  бажання отримати  одноразово виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.
Станіслав Мартинюк розповів про те, що громадяни даної категорії потребують справедливого соціального захисту та відповідних умов життя для успішної інтеграції у суспільстві, а також відмітив, що водночас існує й проблема низької конкурентноздатності інвалідів, оскільки зростають вимоги до рівня освіти, трудового досвіду претендентів на робоче місце, і також підкреслив, що для створення в районі сприятливих умов життєдіяльності людей з обмеженими фізичними можливостями реалізується ряд соціальних програм, розкрив шляхи та результати їх реалізації.
Людмила Іванова у своєму виступі підкреслила, що для людей з інвалідністю мати роботу – це можливість суттєво підвищити свій соціальний статус і добробут, а також роз'яснила порядок призначення та перерахування пенсій згідно пенсійного законодавства.
Заступник головного лікаря КЗ «Чечельницький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Янчук Іван Юхимович звернув увагу на те, що медичне забезпечення інвалідів є одним із найважливіших та складних завдань державної політики в галузі охорони здоров’я України. Наголосив на тому, що зараз створюються всі умови для   усунення   обмежень   життєдіяльності інвалідів,  відновлення і компенсації їх порушених  або  втрачених здатностей до побутової, професійної, суспільної діяльності.
Заступник голови Чечельницької РДА Беседа Ольга Віталіївна зазначила, що люди цієї категорії перебувають під особливою увагою з боку держави, а також відповідних структурних підрозділів виконавчої влади і наголосила на тому, що необхідно робити все можливе, щоб вони відчували себе потрібними суспільству і своїм родинам. А проведення таких заходів дуже важливе та необхідне і буде сприяти вирішенню багатьох проблем людей з інвалідністю.
На засіданні піднімались важливі питання для обговорення – щодо пенсійного законодавства, покращення медичного обслуговування інвалідів, створення умов доступності осіб зазначеної категорії до об’єктів житлової, соціальної та транспортної інфраструктур, працевлаштування інвалідів.
Підводячи підсумки засідання, Олена Миколаївна Котенко подякувала учасникам круглого столу за внесені конструктивні пропозиції і зазначила з  упевненістю, що координація спільних зусиль буде сприяти досягненню позитивних результатів не тільки центру зайнятості, а й усіх сторін соціального діалогу. Двом особам з обмеженими можливостями було запропоновано реальне працевлаштування до відділів райдержадміністрації.
Учасники круглого столу відзначили актуальність обговорюваних питань та  необхідність активізації роботи в цьому напрямку на всіх рівнях та прийняли певні рекомендації, спрямовані на вирішення проблем осіб з обмеженими можливостями.
 

 

123