Обережно: отруйні гриби!
13.06.16

Літо - осінь -сезон збору грибів, а значить, і підвищеного ризику отруєння грибами. Щорічно санітарні лікарі попереджають населення про небезпеку отруєння грибами, але захворюваність і летальність при цьому не зменшуються. Токсини різних грибів по-різному діють на організм, викликаючи різні наслідки. Нерідко при невчасній і недостатній допомозі потерпілий гине в короткі терміни. Особливо високий рівень смертності серед сільського населення, де погано налагоджена первинна медична допомога, утруднені транспортування хворих і своєчасна їх госпіталізація.
Наскільки актуальна проблема отруєння грибами?
– Отруєння грибами залежить від характеру вегетації грибів, тому має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді. Важливий чинник, який впливає на частоту випадків отруєнь, – погодні умови в конкретному регіоні, від них залежить кількість виростаючих грибів. Сприятливими для вегетації грибів погодними умовами вважаються дощові дні, які незабаром змінялися теплими. Такі періоди обумовлюють збільшення збору грибів і їх вживання в їжу, природно, зростає і число отруєнь. Кількість потерпілих від вживання отруйних грибів коливається рік від року. Наприклад, в Києві цей діагноз щорічно реєструється приблизно у 90-140 чоловік. У нинішньому році у відділення токсикологічної реанімації лікарні «швидкої допомоги» до серпня поступили всього четверо потерпілих, з кінця серпня до кінця вересня – до двадцяти чоловік (з них троє померли). Тому можна сказати, що цього року проблема отруєнь грибами в нашому регіоні стоїть не так гостро, як в інші роки, хоча не слід забувати, що навіть за цими невеликими цифрами чиїсь життя.
 
У чому полягає небезпека при отруєнні грибами?
Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Це гриб з гепатонефротоксическим дією: при вживанні його в їжу страждають перш за все печінка і нирки, вражаються епітелій кишечника, кардіоміоцити, ЦНС, тому дію токсинів можна вважати політопною з переважним ураженням печінки і нирок. Гриби гастроэнтеротропної дії значно менш токсичні і викликають головним чином ураження слизистої шлунково-кишкового тракту. Умовно їстівними грибами можна отруїтися при неправильному їх приготуванні, таке отруєння також часто виявляється гастроентерологічною симптоматикою.
 
Які категорії людей найбільш схильні до отруєння грибами?
За літературними даними, нашими власними спостереженнями і досвідом спілкування з колегами-педіатрами, можна стверджувати, що діти сприйнятливіші до дії токсинів грибів. Це пов'язано з недосконалістю детоксикаційних механізмів дитячого організму. Крім того, не слід забувати, що при однаковій кількості з'їдених грибів у дитини на одиницю маси тіла доводиться вища концентрація токсину, чим у дорослого, внаслідок цього при отруєнні цілих сімей у дорослих виживаність вище.
 
Як запідозрити отруєння грибами і за першими ознаками розпізнати його найближчим часом, щоб вчасно надати допомогу?
Перші симптоми отруєння грибами, як правило, такі. У людини, що вживала в їжу гриби, розвиваються гастроентерит або гастроентероколіт, які виявляються болем в животі, нудотою, блювотою, діареєю, аж до обезводнення організму. Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може загинути ще на цьому етапі, до ураження печінки. При отруєнні грибами гастроэнтеротропного дії захворювання виявляється через два-три години після вживання грибів і звичайно обмежується явищами гастроентероколіту. Інші органи і системи практично не страждають, тому своєчасна і достатня деконтамінація (видалення токсину, що не всмоктався) і інші лікувальні заходи дозволяють звести до мінімуму всю симптоматику. При отруєннях грибами з гепатонефротоксичною дією перші симптоми отруєння розвиваються не раніше, ніж через 6 годин з моменту вживання, іноді через 8-10 годин, рідше – до 2 - 3 діб.
Прояви спочатку також носять гастроентерологічний характер, але через деякий час може наступити так званий період уявного благополуччя, коли ознаки гастроентериту поступово зникають (особливо в умовах стаціонару після надання адекватної допомоги), стан пацієнта стабілізується. Нерідко під час цього періоду пацієнти вимагають виписати їх, оскільки відчувають себе цілком задовільно. Але при цьому динаміка біохімічних змін залишається неблагополучною, особливо печінки.
Ранніми ознаками поразки гепатоцитов є зниження кількості протромбіну, трохи пізніше приєднується підвищення змісту трансаминаз, білірубіну. Ще через 10-12 годин з'являються і клінічні симптоми патології печінки – жовтяничність склер, слизистих оболонок і шкірних покривів, тяжкість і біль в правому підребер'ї, збільшення печінки і інші ознаки токсичного гепатиту.
Таким чином, діагноз отруєння грибами встановлюється за сукупними даними. Це, перш за все, факт вживання грибів в їжу, эпиданамнез, характерні клінічні особливості і біохімічні зміни. По особливостях перебігу захворювання можна з великою часткою ймовірності припустити, якими грибами отруїлася людина, і на основі цього розробити найбільш ефективну тактику лікування. На жаль, в Україні немає можливості проводити дослідження токсинів в біологічних середовищах. У ряді високорозвинутих країн практикують дослідження змісту амманитинів в сечі – токсинів блідої поганки, які можна виявити протягом двох-трьох діб з моменту вживання грибів в їжу. Це значно спрощує постановку діагнозу і тактичні заходи. За наявності амманитинів в сечі і відповідній клінічній симптоматиці пацієнтам може бути показана навіть трансплантація печінки.
  
Перша допомога при отруєнні грибами
 
Перша допомога при отруєнні грибами нерідко грає вирішальну роль в порятунку хворого. Необхідно негайно почати промивання шлунку водою, краще за допомогою зонда слабким розчином (рожевого кольору) перманганату калія або методом штучної блювоти. Поліз але в розчин додавати активоване вугілля (карболен). Потім дають проносне (касторова олія і сольове), кілька разів ставлять очисні клізми. Після цього хворого тепло вкривають і обкладають грілками, дають пити гарячий солодкий чай, каву. Хворого слід доставити до лікувальної установи, де йому буде надана лікарська допомога, якої він потребує.
 
Специфічне лікування. При отруєнні червоним мухомором протиотрутою є атропін, ін'єкції якого 0,1% розчину по 1 мл під шкіру слід повторювати 3-4 рази з інтервалами в 30-40 хвилин. Для зняття спазму бронхів - изадрин (новодрин, эуспирин), эуфиллин в звичайних дозах. З аналептиків корисний кофеїн. Протипоказані кислоти і кислі продукти всередину, сприяючі всмоктуванню алколоида мускарину, що міститься в червоному мухоморі. Лікування при отруєнні пантерным мухомором (схожий на шампіньйон і парасольку їстівний) аналогічно лікуванню при отруєнні рослинами, що містять атропін і скополамін.
 
При отруєнні блідою поганкою, а також помилковими опеньками, жовчним грибом, сатанинським, грибами-молочними судинами (грузді, горькуши, корбани, вовнянки) лікування в першу чергу направлене па ліквідацію обезводнення і колапсу. Застосовуються різні плазмозамінники: розчин Рінгера, ізотонічний розчин хлориду натрію, сольовий инфузип, поліглюкін і т.д. в об'ємі не менше 3-5 л в добу у вену краплинно. Використовують норадреналін або мезатон для підвищення кров'яного тиску, для запобігання або ослаблення ураження печінки - гідрокортизон або аналогічні препарати, антибіотики широкого спектру дії. При розвинутій серцевій недостаточності - строфантин, коргликон. Прогноз при отруєнні блідою поганкою вельми несприятливий. Слід мати на увазі, що отруйні речовини блідої поганки не бояться високої температури і сушки, не переходять у відвар і викликають дегенерацію нирок, печінки і серця.
Сектор цивільного захисту райдержадміністрації