Обговорювали проблеми та досягнення в аграрній галузі
21.09.18

19 вересня, на базі Тульчинського коледжу ветеринарної медицини пройшло виїзне розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради.

Розпочали засідання з хвилини мовчання в пам’ять громадської діячки, Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю, Почесної громадянки міста Вінниці Раїси Панасюк, яка передчасно пішла з житті 17 вересня.

– Україна втратила велику людину, Вінниця в траурі, – сказав голова обласної Ради Анатолій Олійник. –  Саме завдяки активній діяльності Раїси Василівни у Вінниці почали діяти проекти для покращення життя людей з інвалідністю. На посаді керівника реабілітаційного центру «Гармонія» вона створила сучасний заклад для вінничан з особливим потребами. Є небагато людей, які за своє життя змінили світ. Раїса Панасюк змінила Вінницю, яка стала інклюзивною в архітектурі, транспорті та соціальній сфері. Завдяки її діяльності почалися зміни в Україні. Пам’ять про Раїсу Панасюк назавжди залишиться у наших серцях.

На засіданні Координаційної ради обговорювалися теми розвитку інфраструктури аграрного ринку та хід виконання Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, корпоративного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки. Ще одним із питань, які розглянули на засіданні Координаційної ради, звернення до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства.

Метою Програми є забезпечення підтримки розвитку цих господарств та їхніх об'єднань.

– Ми сьогодні готові шукати шляхи вирішення проблем, аби продовжувати підіймати процес розвитку аграрної сфери в області, – зазначив Анатолій Олійник. – Програмою передбачено надання пільгових кредитів особистим селянським, фермерським господарствам, кооперативам та іншим суб’єктам на селі, часткове відшкодування витрат за закуплену установку індивідуального доїння або холодильну установку для зберігання і охолодження молока, також часткове співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги, фінансування дорадчих послуг й підтримка регіонального лізингу. Підтримка цих напрямів – надважлива. Ми повинні надалі більше підтримувати фермерів та сільгоспкооперативи.

Директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук зазначив, що аграрний ринок області знаходиться на стадії становлення та розбудови досконалої інфраструктури. Саме інфраструктура забезпечуватиме взаємодію суб’єктів цього ринку та вільне просування сільськогосподарської сировини та продовольства.

– Найбільш успішно працює програма зі здешевлення техніки, – прокоментував Микола Ткачук. – Нею вже скористалося в Україні 1830 господарств, до того ж найбільше охочих було на Вінниччині – 163 сільгосппідприємства. Аграрії Вінниччини отримали майже 16 мільйонів гривень відшкодування. Майже 8 мільйонів гривень отримали садівники Вінниччини, як часткову компенсацію за закуплений посадковий матеріал.

Успішним досвідом розвитку сільського бізнесу  розповіли голова СФГ «Терра» с. Пирогів Тиврівського району Геннадій Муравель та Снітківський сільський голова Мурованокуриловецького району Віктор Ольшевський.

– Ми порахували, що вирощування ягід та фруктів дасть гарний прибуток для громади, – розповів Віктор Ольшевський. – Людям роздали посадковий матеріал, потім було створено підприємство. Тепер усе доросле населення зайняте, маємо робочі місця з гарним рівнем заробітної плати. З села не виїжджають, до села повертаються. Ягідною справою в Сніткові займається чи не кожен двір в селі.

Депутат обласної Ради, голова СФГ «Рубін» Мурованокуриловецького району Володимир Рубанський порушив питання щодо підвищення фінансування Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, корпоративного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки.

– Мусимо зберегти фермерів на селі, – звернувся до присутніх Володимир Рубанський. – Маємо сьогодні відсутність робочих місць, люди виїжджають з села у пошуках заробітку. Пропоную звернутися до депутатів обласної Ради, аби отримати їхню підтримку для збільшення фінансування для цієї Програми. Потрібно, щоб ці кошти дійшли до тієї доярки, яка доїть, до того землероба, який сіє, до того комбайнера, який збирає урожай.

Цю думку підтримав і голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур.

– Ми повинні знайти можливість на державному і обласному рівнях підставити плече для розвитку малих фермерських господарств на селі, розвитку тваринництва, – зауважив Геннадій Федорович. – Ми повинні прикласти зусиль, аби зберегти село, яке буде продукувати додану вартість.

Члени координаційної ради підтримали рішення про збільшення фінансування Програми.

– Розглядатиметься питання повного фінансування Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, корпоративного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки, – додав голова обласної Ради Анатолій Олійник. – Збільшити фінансування цієї Програми ми повинні вже на наступний рік. Велику увагу потрібно приділити підтримці малого підприємництва, у частині кредитування перш за все.

Члени Координаційної ради підтримали також звернення депутатів обласної Ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства.

Членами ради були підтримані усі рішення-рекомендації, які прозвучали на засіданні.

     

 

123