Особлива увага - одиноким непрацездатним громадянам
31.01.18

Днями відбулась нарада територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян із працівниками центру. На нараду був запрошений начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Станіслав Мартинюк. Звертаючись до присутніх, Станіслав Миколайович зазначив: «У зв’язку із важкими погодними умовами прошу кожного із присутніх з особливою увагою віднестись до людей з інвалідністю. Прослідкувати, аби в їх домівках було тепло, забезпечити їх продуктами харчування і медикаментами. Милосердя і доброзичливість – це як внутрішня щоденна потреба, яка має бути визначальною рисою стилю  роботи кожного соціального робітника».

Підвела підсумки роботи  соціальних робітників та поінформувала про  поновлення документів підопічних громадян Любов Гарник – директор територіального центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян.

Сьогодні  соціальні робітники обслуговують 455  одиноких непрацездатних громадян. Навантаження на одного працівника - 11   підопічних.

Територіальний центр надає соціальні послуги громадянам , які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання і проводить свою діяльність на принципах індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови  від надання соціальних послуг .

                   На соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) в територіальному центрі мають право одинокі громадяни похилого віку, інваліди, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані інвалідами. Основним завданням територіального центру  є виявлення  громадян, яких я вже назвала  і введення їх в електронну базу даних , визначення їм індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні, забезпечення їм якісного обслуговування (надання соціальних послуг).               

Обслуговування одиноких непрацездатних громадян, інвалідів структурними підрозділами територіального центру припиняється за письмовим повідомленням у разі:

1.     Поліпшення стану здоров’я, виходу із складних життєвих обставин , в результаті чого громадянин втрачає потребу в соціальному обслуговуванні (наданні соціальних послуг).

2.     Виявлення у громадянина, якого безоплатно обслуговує територіальний центр, працездатних рідних, це такі як: діти, чоловік, дружина, або осіб, які, відповідно до законодавства, повинні забезпечити йому догляд та допомогу, або осіб, з якими укладено договір довічного утримання.

3.     Направлено громадянина до стаціонарного відділення, будинку-інтернату для громадян похилого віку, психоневрологічного інтернату та інших закладів постійного проживання.

4.     Зміни місця проживання.

5.     Порушення громадського порядку: сварка, бійка, тощо.

6.     В разі смерті громадянина.

                       Про припинення соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадянина видається наказ, на підставі якого вноситься інформація до електронної бази даних територіального центру і робиться позначка в журналі обліку та в особовій справі із зазначенням дати за підписом завідувача відділенням.

                     При територіальному центрі діє чотири  структурних підрозділи:

1.     Відділення соціальної допомоги вдома.

2.     Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

3.     Відділення стаціонарного догляду.

4.     Відділення денного перебування.

                      При територіальному центрі створений пункт прокату технічних засобів реабілітації. Територіальним  центром проводяться обстеження матеріально-побутових умов проживання ветеранів війни, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян  з метою вивчення їх потреб у наданні соціальних послуг та надання відповідної допомоги. Вирішуються питання за дорученням одиноких непрацездатних громадян в усіх державних громадських та інших установах і організаціях, контролю за наданням встановлених пільг та надання допомоги в оформленні житлових субсидій.

Проведення інструктажу по техніці безпеки та пожежній безпеці здійснили Віктор Павлишин – державний інспектор по праці та Віктор Долинський – провідний фахівець Чечельницького районного сектору ГУ державної служби надзвичайних ситуацій.  

Віктор Павлишин акцентував увагу на необхідності забезпечення належних умов під час роботи соціальних працівників, вжитті конкретних заходів щодо попередження травматизму та збереження їх здоров`я і життя.

Віктор Долинський озвучив правила пожежної безпеки у побуті при користуванні пічним опаленням та електрообігрівальними приладами у зимовий період.

 

         

123