Особливості укладання договору дарування будинку
29.08.20

Слід сказати, що дарування або, як його прийнято називати, дарча оформляється у вигляді нотаріально засвідченого договору дарування. Головною відмінністю договору дарування від інших договорів є його БЕЗОПЛАТНИЙ характер. У результаті укладення договору дарування ваше право власності припиняється, і виникає право власності у Обдаровуваного, у свою чергу, Обдаровуваний не здійснює у Ваших інтересах будь-які дії.

Оскільки договір дарування – це безоплатний договір, то ви не можете зобов'язати обдаровуваного вчинити на вашу користь будь-які дії: майнові або немайнові.

При здійсненні договору дарування будинку не варто забувати про земельну ділянку, на якій розташований сам будинок. Якщо земельна ділянка приватизована і належить власнику будинку, то треба переоформляти право власності будинку одночасно з переоформленням права власності на земельну ділянку. Тобто, окрім договору дарування будинку, треба ще оформляти і договір дарування земельної ділянки.

Земельна ділянка може бути передана власнику будинку в тимчасове користування з комунальної власності. У подібному випадку в договорі дарування будинку описується ця земельна ділянка, вказується її кадастровий номер, і укладати окремий договір дарування земельної ділянки не треба.

Сьогодні нотаріус, засвідчуючи договір дарування будинку, одночасно обов'язково в Державному реєстрі речових прав самостійно реєструє на нового власника право власності. Тобто, Обдаровуваний стає вже у нотаріуса повноправним власником будинку, і немає необхідності вам додатково реєструвати своє право власності в будь-яких інших органах.

При посвідченні договору дарування нотаріус ретельно перевіряє усі документи, подані для укладення договору, наявність арештів і заборон на відчуження будинку, що фігурує в договорі, дійсність довіреності (якщо договір укладається представником).

Слід вказати, що при укладенні договору дарування, в якому сторонами виступають члени сім'ї першого ступеня спорідненості (згідно із законом до них відносяться батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені) дохід, отриманий як подарунок, підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою. При оформленні договору дарування в інтересах інших осіб розмір податку складатиме 5%.

Необхідно пам'ятати, що для укладення договору дарування до нотаріуса звертаються як Дарувальник, так і Обдаровуваний, їх особиста присутність є обов'язковою умовою для нотаріального посвідчення договору.

Документи, необхідні для оформлення договору дарування будинку в Україні:

1.​ Паспорти і реєстраційні номери облікової картки платника податків (раніше згадуваний як ІПН) сторін договору, для неповнолітнього - свідоцтво про народження.

2.​ Документи, що підтверджують право власності будинку (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договори купівлі-продажу/дарування/міни, довічного утримання й інші).

3.​ Якщо у будинку прописані неповнолітні особи або вони виступатимуть сторонами договору, то на укладення договору потрібний дозвіл опікунського органу (якщо сторона договору – неповнолітня особа, то потрібна ще згода батьків на підписання нею договору).

4.​ Довідка про кількість прописаних осіб у будинку.

5.​ Звіт про експертну грошову оцінку будинку.

6.​ Витяг з Державного земельного кадастру відносно земельної ділянки, на якій розташований будинок.

7.​ Якщо нерухоме майно було придбане в шлюбі або дарувальник в даний момент перебуває в шлюбі, в обов'язковому порядку потрібна згода подружжя на укладення договору, свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу.

8.​ Якщо договір укладатиметься від вашого імені представником за довіреністю, то потрібна така довіреність, паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше згадуваний як ІПН) повіреного.

Нагадуємо, що за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Чечельницького бюро правової допомоги Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: смт. Чечельник, вул. Свято-Михайлівська 7 або за телефоном (04351) 2-10-47, та безкоштовним номером 0 800 213 103, такожза правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua

123