Перспективи та успіхи децентралізації в Україні
24.01.18

Станом на 1 січня в Україні в нових умовах, забезпечених децентралізацією, працюють 665  об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час підсумкової прес-конференції на тему: "Реформи у режимі NON-STOP: децентралізація, енергоефективність, дерегуляція у будівництві".

«В Україні є 25 обласних центрів, ще додатково до 80 міст обласного значення, які мали можливість та структуру управління своїми коштами та повноваженнями. Наразі є 665 громад, які мають таку ж систему управління, як і в місті Київ: мають свою раду, свій виконком, повноваження та ресурси і найголовніше – можуть самостійно приймати рішення,  планувати на декілька років та виконувати потім ці рішення», – повідомив міністр.

Найкращі результати в цьому напрямку демонструють Полтавська, Дніпропетровська, Житомирська, Хмельницька, Тернопільська та Волинська області.

Як зазначив чиновник, у партнерстві держави та громад протягом 2015-2017 років реалізовано 4898 інфраструктурних проектів. Це, насамперед, об’єкти дорожньої інфраструктури, дитячі садочки і школи, спортивні майданчики та об’єкти культури.

Голова першої в Україні об’єднаної територіальної громади у Новопскові Вадим Гаєв відмітив, що важливим завданням реформи є не лише забезпечити комфорт у будівлях шкіл чи медзакладів, але і надати якісні освітні та медичні послуги. Саме з цією метою і запроваджуються по всій Україні навчання іноземних мов, забезпечується доступ до мультимедійних технологій навчання.

Окрім того, як додає віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, доходи місцевих бюджетів за три роки зросли майже утричі. «Якщо у 2014 році доходи місцевих бюджетів складали 70,2 млрд грн, то у 2017 році цей показник зріс до 192 млрд, хоча за мету ставили 170 млрд», – розповів Геннадій Зубко.

За три роки українцям видано майже 274 тисячі «теплих кредитів». Як додав міністр, з початку дії програми у 2014 році, станом на 2017 рік, «теплі» кредити отримали 400 тис. родин та 1 248 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.За цей час надано кредитів на 5 млрд гривень, із яких держава відшкодувала 2 млрд гривень.

В уряді також очікують, що підприємства-постачальники комунальних послуг, згідно з першим етапом монетизації субсидій, почнуть отримувати кошти пільг і субсидій з 24 січня 2018 року. «Перший етап вже працює з 1 січня. А 24 січня – це перший день, коли Міністерство фінансів має напряму сплатити кошти пільг і субсидій на підприємства, які надають послуги: по водопостачанню, по теплопостачанню та комунальним послугам» – зазначив Геннадій Зубко.

За словами віце-прем’єр-міністра, зараз органи місцевого самоврядування разом зі своїми комунальними підприємствами складають реєстри, які подаються до казначейства, після чого казначейство повинно сплатити кошти.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні стартує монетизація субсидій на рівні надавачів послуг. У Мінсоцполітики пояснили, що з 1 січня 2018 року монетизуватимуть лише взаєморозрахунки між надавачами комунальних послуг і державою (Мінфіном) у сплаті за субсидії. Споживачі коштів за субсидії поки що "живими грошима" на руки не отримуватимуть.

Зазначимо, що віце-прем’єр-міністр також наголосив на пріоритетних завданнях Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ на 2018 рік. Це передача на місця повноважень у сфері земельних відносин, запуск Фонду енергоефективності, питання розробки стратегії поводження з водними ресурсами, впровадження Житлового кодексу та ухвалення Містобудівного кодексу.

123