Під час вирішення питань тимчасових переселенців з АРК необхідно

 

Під час вирішення питань тимчасових переселенців з АРК необхідно знаходити індивідуальний підхід до кожної такої родини
 
Зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр В’юник в ході чергового засідання Регіонального штабу з питань переселення та розв'язання соціально-побутових проблем громадян, які залишають Автономну Республіку Крим і м. Севастополь у зв'язку з військовою агресією з боку Російської Федерації. Засідання відбулось в облдержадміністрації 27 травня. Участь у роботі наради взяла Ноель Калхун – регіональний Радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.
Розпочинаючи засідання, Олександр В’юник наголосив на важливості індивідуального та адресного підходу в питанні надання допомоги по вирішенню соціально-побутових та низки інших проблем тимчасових переселенців. Він відзначив, що за два місяці роботи в цьому напрямку вирішено чималий обсяг нагальних проблем, однак питання не втрачає своєї актуальності та важливості й досьогодні.
На засіданні було обговорено низку питань, що стосуються кількості переселенців, юридичного супроводу питань їх перебування та адаптації на Вінниччині, розташування, соціальної ідентифікації переселенців і правового забезпечення під час надання житла для тимчасового перебування, підготовки можливої бази житла для майбутніх можливих переселенців зі східних областей України.
Доповідаючи на нараді, директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Марина Коваль повідомила, що протягом березня-квітня поточного року до області приїхало 203 родини, а це 615 осіб громадян України, що переселяються з Автономної Республіки Крим та м.Севастополь. На даний час 58 сімей, це 199 осіб тимчасово відсутні. Станом на 28 травня в області фактично перебувають 145 сімей, це 416 осіб. З них в «Подільському Артеку» Тульчинського району двадцять сімей (85 осіб), в м.Вінниця в гуртожитку по вул.Максимовича – вісімнадцять сімей (87 осіб), по вул. Р. Скалецького – дві сім’ї у складі чотирнадцяти осіб, інші 106 родин (238 осіб) перебувають в 17 районах і 4 містах Вінницької області. Окрім того, на території області централізовано розселено двадцять осіб військовослужбовців, які проходять службу.
Марина Коваль надала детальну інформацію щодо соціального захисту та супроводу соціальних виплат цієї категорії осіб та ознайомила з інформацією щодо можливого розміщення переселенців з тимчасово окупованої території України. Вона також зазначила, що з приводу працевлаштування звернулись шістнадцять осіб, одинадцятьом з них призначено допомогу по безробіттю, чотирьох – працевлаштовано.
Представники присутніх на нараді громадських організацій відзначили, що Вінниччина є флагманом серед інших областей України з питань оперативного та ефективного вирішення соціально-побутових проблем тимчасових переселенців з Криму.
 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА