Підготовка дітей до школи
27.08.19

    Перехід від свободи на канікулах до напруженого графіку шкільних буднів не такий вже й легкий для дитини. Особливо якщо у неї в школі не прості відносини з однокласниками, то початок навчального року може стати справжнім стресом.Будь-який стрес може активізувати хронічні захворювання, вести до їх загострення. Психологічні проблеми можуть ставати пусковим механізмом для погіршення здоров'я.

Звичайно, після тримісячного періоду канікул, коли у дітей немає жорсткого режиму, школа стає своєрідним стресом. Багато підлітків влітку, під час канікул, лягають за північ, а вранці сплять до полудня, харчуються коли їм зручно, сидять за гаджетами цілими днями, в кращому випадку ганяють м’яча і ніякого режиму та мінімум розумових навантажень. Вони звикають жити в такому ритмі, трьох місяців вистачає для звикання до нового режиму. До того ж влітку у них набагато менше відповідальності, ніж в школі, велика частина часу присвячена відпочинку. Відповідно, коли дитина йде в школу, то їй необхідний період адаптації. Його тривалість залежить від мотивації дитини, і тут велику роль відіграє позиція батьків.

Адаптацію дитини до школи добре починати вже з середини серпня. Відносно режиму дня школа може бути спочатку стресовою, так як в перші тижні навчального року діти все одно лягають спати пізно і насилу встають рано. Батькам треба контролювати цей процес і встановлювати рамки, важливо адаптувати дитину поступово, кожен день лягати і вставати на 15-20 хвилин раніше.

Взагалі режим харчування не повинен змінюватися - яким би сезон і заняття у дитини не були. Тут ключове слово - режим, завдяки йому у дітей в певний час виробляються необхідні ферменти, шлунковий сік, щоб перетравлювати їжу. Між прийомами їжі не повинно бути тривалих перерв, і на канікулах, і в школі. При цьому вранці краще починати з більш легкої  їжі і протягом дня переводити організм на більш щільну. У школі важливо, щоб не було великої кількості булочок на голодний шлунок і сухої  їжі, що є профілактикою гастритів.

Якщо дитина йде перший раз в перший клас, то батькам потрібно пояснювати дитині, що школа - це початок нового цікавого етапу навчання тому, що вже вміють дорослі. Важливо прищеплювати мотивацію на навчання і оволодіння новими знаннями, разом з дитиною купувати красиві шкільні аксесуари, яскраві зошити, ручки, ранець, красиву шкільну форму, щоб процес підготовки до школи проходив з любов'ю і інтересом.

В середньому шкільному віці настає другий етап. Дитина виконує завдання, вчиться концентруватися і приймати свої дитячо-підліткові міні-рішення, вчиться брати відповідальність за свої вчинки. Батькам важливо бути поруч з дитиною, бути їй другом і підтримкою, допомагати структурувати процес і розподіляти свій час раціонально.

Якщо батьки можуть схаменутися в останній момент і метушливо готують дитину до школи, то і дитині передається цей настрій. Їй в цьому віці потрібен стабільний впевнений спокійний дорослий, який завжди підтримає і зрозуміє.

Школа - вона не буде стресом, якщо батьки будуть добре взаємодіяти зі своїми дітьми, часто спілкуватися, обговорювати проблемні питання, та й просто будуть друзями. А процес підготовки до школи буде плавним, поступовим і захоплюючим.

Начальник Бершадського міжрайонного Управління держпродспоживслужби у Вінницькій області   Наталія Губко

123