Прийомна сім'я
17.01.19

Прийомна сім'я - сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (враховуючи рідних дітей).

Діти мають право проживати у прийомній сім’ї до 18 років, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації - до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів*.

Під час проживання у прийомній сім’ї за дитиною зберігається її статус, а також право на всі виплати. Суми коштів, що належать прийомним дітям як пенсія, аліменти, інші види державної допомоги, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей.

Прізвище та ім'я дитини не змінюється.

Перед прийняттям дитини у сім'ю кандидати проходять обов’язкове навчання, за результатами якого їм надається відповідна рекомендація. Одним з критеріїв вибору кандидатів є їх вік, бо до настання їх пенсійного віку дитина повинна вибути з сім'ї.

*Наразі на розгляді Верховної Ради знаходиться Законопроект № 9347, згідно якого діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування які мають інвалідність, можуть проживати у прийомній сім’ї до 23 років, незалежно від навчання.

Наталія Воліковська,

начальник служби у справах дітей райдержадміністрації

123