Про роботу відділу освіти Чечельницької РДА за 6 міс. 2020 р.
26.07.20

Станом на 30.06.2020 року мережа освітніх закладів складає:  17 закладів загальної середньої освіти, із них 7 – СЗШ І-ІІІ ступенів, 1 НВК І-ІІІ ст., 7 – СЗШ І-ІІ ступенів, 2 НВК І-ІІ ст., в яких навчається 1818 учнів; всього ДНЗ – 17, з них 14 функціонують окремо та 3 в складі НВК, в них виховуються 578 дітей; 3 позашкільні заклади (СЮН, ДЮСШ, БДТ ) – 1148 гуртківців.

Діють Стратіївський НВК І-ІІІ ст. «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад», Любомирський НВК І-ІІ ст. «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» та Жабокрицький навчально-виховний комплекс «заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів – заклад дошкільної освіти».

Охопленість різними формами дошкільної освіти дітей від 3 до 6 в районі становить 94%, а дітей від 5 до 6 років – 100 %.

Педагогічну діяльність у 14 закладах дошкільної освіти здійснюють 67 педагогів: 13 директорів закладів дошкільної освіти, 2 вихователі-методисти, 43 вихователі, 7 музичних керівників, 1 практичний психолог.

Освітній процес у закладах освіти забезпечують 294 вчителів, 91% мають вищу освіту, майже 2 % продовжують навчання у закладах вищої освіти. Вищу кваліфікаційну категорію мають 15% педагогічних працівників, І категорію – 42 %. Педагогічні звання учитель-методист та старший учитель мають 16% вчителів.

Кількість практичних психологів – 6, у т.ч., у ЗНЗ – 5, у ДНЗ – 1; соціальних педагогів – 5.

Усі заклади освіти забезпечені комп’ютерною технікою. Вихід до мережі Інтернет мають 17 (100%) закладів освіти району, у тому числі: швидкісний – 6 закладів, за рахунок мобільного зв’язку – 11 закладів.

Відділом освіти забезпечено внесення закладами освіти району первинних даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

      Наявні 5 шкільних автобусів. Організовано підвіз 170 учнів – 100% від потреби.    

       У 2020 році передбачено придбання 1 шкільного автобуса для КЗ «Чечельницька СЗШ  І-ІІІ ст. №1» відповідно до розпорядження КМУ від 27.11.2019 №1106-р. Чечельницькою  районною  радою  надіслано Вінницькій обласній Раді  угоду про передачу субвенції  з районного бюджету до обласного бюджету сумою 820,0 тис.грн  для співфінансування  придбання  шкільного автобуса.   Передача субвенції буде здійснена у серпні 2020 року

Наявні медичні кабінети у 7 закладах освіти району. У решті шкіл медичне обслуговування учнів здійснюється працівниками місцевих фельдшерсько-акушерських пунктів.

Функціонують 6 спортивних зали при закладах освіти та 1 в ДЮСШ, 7 пристосованих приміщень для занять з фізичної культури, 37 спортивних майданчиків.

У 2019 - 2020 навчальному році проведено капітальний ремонт спортивного залу у КЗ «Чечельницька СЗШ I-III ст.№1». За кошти державного бюджету здійснено заміну підлоги, ремонт стін, стелі, електромережі та встановлення нових світильників на суму 872,3 тис. грн. Допомогу в облаштуванні спортивного залу також надали школі селищна рада, виділивши 56 тис. грн. та спонсори - колишні випускники школи Назарага Р.Д., Овчар О. М.

         29 січня 2020 року у КЗ «Чечельницька СЗШ I-III ст.№1» відбулося урочисте відкриття сучасного спортивного залу.

Проведено наради з керівниками закладів освіти. Розглянуто питання: про дотримання вимог щодо ведення ділової документації в закладах освіти; про забезпечення виконання плану курсової підготовки в закладах освіти; про реєстрацію випускників ЗЗСО для проходження ЗНО у 2020 році та пробному ЗНО; про функціонування сайтів закладів освіти; про заходи щодо поліпшення стану пожежної  безпеки, охорони праці в закладах освіти та профілактики травматизму серед учнів, вихованців, про організацію дистанційного навчання, про завершення навчального року тощо.

12 лютого 2020 року під керівництвом начальника відділу освіти Деменчук Г.В. відбулася нарада керівників закладів освіти району за участю начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бершадського міжрайонного Управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Покотило Ю.О., фельдшера відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бершадського міжрайонного Управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Пастух Т.А.  щодо організації безпечного харчування у закладах освіти району.

У лютому проведено районний конкурс вчительської та учнівської творчості “Проліски надії – 2020”.

З 12 березня  2020 року, у зв’язку з поширенням загрози захворювання коронавірусом COVID-19, для збереження неперервності освітнього процесу, виконання навчальних планів усі заклади освіти перейшли на навчання з використанням дистанційних технологій. 

На всіх сторінках закладів ЗСО створено розділ «Організація дистанційного навчання».

У квітні дистанційно відбулося засідання районної атестаційної комісії педагогічних працівників.

Проведено моніторинг реєстрації випускників на ЗНО – 2020. Відбулося формування та відправлення комплектів реєстраційних документів до Вінницького РЦОЯО. Із 69 випускників 11 класів зареєструвалися на проходження  зовнішнього оцінювання 68 учасників. 25 червня відбулось ЗНО з математики та 30 червня – з української мови та літератури.

Випускники 9 класів отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту.

        Заробітна плата працівникам закладів освіти виплачується вчасно. Заборгованість із виплати заробітної плати  та відпускних відсутня.

       Відділом освіти райдержадміністрації, відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про освіту»,  розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту», попереджено керівників закладів освіти про  припинення безстрокового трудового договору та укладення  з ними строкового трудового договору (контрактів).

       Керівниками закладів освіти,  відповідно до вище зазначеного законодавства,  попереджено педпрацівників закладів освіти про  припинення із ними безстрокового трудового договору та переведення на строковий трудовий договір на 1 рік.

Введено в експлуатацію опалювальний пункт в КЗ «Рогізківська СЗШ І-ІІ ст.» на 877374,38 грн.

Безкоштовно отримано для закладів освіти підручники та художню літературу на суму 76074,50 грн. та меблі  для КУ «Чечельницький ІРЦ» на суму 20644,0 грн.

Придбано 45 т вугілля на 102075,0 грн.

Начальник відділу освіти Чечельницької РДА Галина Деменчук

123