Про роботу закладів культури станом на 01.07.2020 р.
27.07.20

Мережа галузі культури району становить 38 закладів:

- 16 клубних закладів: 13 сільських будинків культури, 2 сільських клуби та 1 РБК;

   - 19 бібліотек: 16 сільських, 1 сільська дитяча бібліотека, 1 районна дитяча бібліотека,

     1 центральна районна бібліотека;

- 1 дитяча музична школа;

- 2 музеї: народний краєзнавчий музей с. Ольгопіль та народний  музей історії с.Бондурівка.
             Забезпечують діяльність галузі 95 працівників. Своєчасно та в повному обсязі  проведено розрахунки по захищених статтях. Заборгованості  по енергоносіях та заробітній платі  немає.

            Згідно з планом роботи проведено урочисті  заходи до  державних свят, пам’ятних дат, зокрема: до Дня Соборності України   «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг»;  «Афганістан - пекуча пам’ять» - до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав; «Воїни світла у наших серцях» - до Дня вшанування пам’яті жертв Майдану – Небесної Сотні.  У зв’язку з поширенням короновірусної хвороби  «COVID=19» в  режимі онлайн у травні   організовано такі  заходи: «Перегортає пам'ять сторінки…» - до  Дня пам’яті і примирення та 75-й річниці перемоги над нацистськими загарбниками у Другій світовій війні 1939-1945рр.; «Мати – оберіг сім’ї» - до Дня матері та Міжнародного дня сім’ї; «Знай Європу більше» - до Дня Європи; «Не стерти пам’яті народу» - до Дня скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу; «Вражаємо світ красою українських вишиванок» -  флешмоб до Всесвітнього дня вишиванок.

 Також у режимі онлайн у червні  проведено:

  • творчі акції  до Дня захисту дітей;
  • тематичну програму до Дня медика ;
  • концертні програми до Дня державної служби та  Дня Конституції України

     У  щорічному   фестивалі народної творчості  «Різдвяне диво» взяли участь творчі колективи 9 територіальних громад району, РБК  та молодь із  костелу Св.Йосипа Обручника;  7 колективів - у 5-у фестивалі колядок і щедрівок «Вифлиємське світло» в костелі Св.Йосипа Обручника.  13-14.01.20р. Поповогребельський СБК, бібліотека   взяли участь у фольклорного  святі  «Весела Маланка»  та допомагали працівникам  Вінницького обласного центру народної творчості в  покроковій   зйомці  відеофільму про це яскраве автентичне зимове  дійство для подання відповідних матеріалів   до  скарбниці ЮНЕСКО.  26.01.20р. народний аматорський хоровий колектив  АФ «Ольгопіль» (керівник:  Дорош В.М., заслужений працівник культури України) та народний аматорський  ансамбль пісні  «Чарівниця» Каташинського СК (керівник: Кривенька В.Г.) успішно презентували  Чечельниччину під час  регіонального фестивалю духовної пісні у м.Житомир.  У червні відбулися:  обласний онлайн конкурс «Народні музики Поділля» та обласне свято фольклору імені Гната Танцюри, в яких взяли участь самодіяльні колективи району. Крім того, у червні  ОЦНТ, управлінням культури та мистецтв проведено  атестацію народних аматорських колективів на підтвердження звання «народний» та присвоєння його колективам «Горлиця»  (Бондурівський СБК) і  «Файні молодиці та козаки» (Ольгопільський СБК).

        У січні  проведено відкритий чемпіонат району з настільного тенісу серед юнаків та дівчат 2002р.н. і молодших, у лютому – кубок із волейболу до  Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Збірна команда дорослих взяла участь у чемпіонаті обласної ліги сільського аматорського футзалу сезону 2020 року. У березні (до початку карантину)  проведено кубки  з волейболу до Міжнародного дня прав жінок і миру та в честь Героя праці Щербатого І.М.

            Діяльність бібліотек  спрямована на формування національної свідомості, відродження культурно-історичних цінностей. У ЦРБ за цей період надійшло 162 примірники книг на суму 5 480.00грн. Із  нагоди знаменних  та пам’ятних  дат  підготовлено   книжково – інформаційні  виставки,  презентації , історичні, літературні  години та години пам’яті, а саме:  «Василь Стус - символ нації» ( до 82-ї річниці від дня народження письменника – політв’язня); до Дня Соборності України:  «Соборність рідної землі – основа нації й держави»; до Дня пам’яті жертв Голокосту: «Шість мільйонів сердець»; до Дня пам’яті Героїв Крут : «Історія української нескоренності»,  «Їм було не однаково...»,  «Шана героям незборимого народу» - до початку війни з Росією; «Єднаймося заради України» - до Дня українського добровольця; «Подвигу вічно жити» -з нагоди 76-ї річниці визволення селища від нацистських загарбників у Другій світовій війні. Також відбулися   соціокультурні заходи до Міжнародного дня рідної мови,  206 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка та  90-річного ювілею славетної  Ліни Костенко, ін.  Проведено засідання клубів : «Слово» - «Витязь молодої української літератури» (до  85-річчя від дня народження Василя Симоненка), «Ріка життя Уласа Самчука», «Співачка досвітніх вогнів»  (149-а річниця  від дня народження Лесі  Українки), «У нього кожне слово – це перлина…» (до 125-річчя від дня народження М.Т.Рильського) ; «Чарівний клубочок»  (ЦРБ) та  «Умілі  ручки» (РДБ). РДБ також  організувала заходи в рамках  Всеукраїнського тижня дитячого читання «Із книгою жити – з добром дружити!» ( у режимі ОНЛАЙН ). Працівниками  ЦРБ у такому  ж форматі  під час карантину  проводяться   попередньо заплановані виставки, засідання клубів тощо.

         Вихованці та викладачі ДМШ   брали   участь у   всіх   районних заходах. Проведено шкільний   етап Всеукраїнського конкурсу  «Подільська весна – 2020». Під час карантину     здійснюється   дистанційне навчання учнів, яке триватиме до 12.07.2020р.

         У музеях району оформлено   відповідні тематичні    виставки. З 12 травня відкрито  для відвідувачів (після послаблення карантинних заходів) музеї з відповідним обмеженням для  екскурсантів.

         Проведено розширене засідання ради відділу за підсумками організаційно – творчої та фінансово – господарської діяльності закладів культури району у 2019році. 26 травня відбулася нарада завідувача сектору  з керівниками закладів культури щодо онлайн  роботи в умовах послаблення карантину.

       Завідувач сектору культури, молоді та спорту райдержадміністрації Аліна ШУМИЛО                   

 

123